Mix

Tehnologija izmislila rješenje: “treće oko” za sve vas koji ne možete prestati skrolati u prometu

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Napokon, sigurno rješenje za sve phono sapiense. Što god stari pričali o tome kako je njima bilo prije, kakvo god mišljenje imali o novi(ji)m generacijama i uporabi pametnih telefona – stvarnost je da ne možemo bez njih.

Je li nam sad potrebno toliko sati koliko zapravo provodimo za njima? Vjerojatno ne. Također, možda baš nije potrebno toliko često u svim tim trenucima gledati u zaslon mobitela, ali eto… Ovisnosti se teško rješavamo. To je očito ako se zagledaš na bilo kojem semaforu u vozače automobila. Svi tipkaju. Nije više ni smiješno.

To je sad naša stvarnost. Zašto onda mijenjati nešto što je postalo toliko ukorijenjeno u našoj svakodnevici? Zašto jednostavno ne graditi dalje oko te hipnotične potrebe provjeravanja društvenih mreža iako nikad nema ništa pametno?

Britanski student industrijskog dizajna Minwook Paeng se dosjetio nekonvencionalnog rješenja tog problema.

Nije teško za uočiti da mnogi zabiju glavu u mobitel hodajući nogostupom, a to nije tako bezazlena stvar. Minwook je napravio “Treće oko”, doslovno mehaničko oko koje stavite na čelo, a ono vas upozorava kada se približavate nekakvom predmetu tako da pišti. Ovaj proizvod ne ide u prodaju već je to Paengova satirična kritika društva. Šteta što ovo neće pomoći vozačima ovisnicima o Whatsapp forwardušama.

Možda mladi student nije ni svjestan da je potencijalno stvorio način da ljudi još više vremena provode za mobaćem, a ne manje te time više postanu, kako ih on naziva, phono sapiensi.

Ah… Buntovni studenti – što bismo bez njih…