Mix

Tesla mora isplatiti gotovo 100 tisuća kuna po vlasniku automobila zbog usporenog punjenja baterija

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Ne, ne možeš kupiti novu Teslu i dobiti 100 tisuća kuna nazad. Evo što se dogodilo.

Tesla će morati platiti svim norveškim mušterijama koje su sudjelovale u tužbi oko 16 tisuća dolara (98 tisuća kuna) jer su usporili brzine punjenja baterija, a problem je utjecao i na doseg automobila po jednom punjenju. Trideset mušterija se udružilo i tužilo Teslu, norveški zastupnik za Teslu nije ništa poduzeo i presuda je donesena.

BBC piše kako je Teslin Model S nakon softverskog updatea iz 2019. godine pokazao probleme s trajanjem baterije. Spomenuti update je trebao zaštititi baterije, ali je ujedno i smanjio doseg po punjenju te usporio punjenje. Problematična baterija se ne proizvodi od 2016. godine. Modeli koji su proizvedeni između 2013. i 2015. godine se kvalificiraju za ovu isplatu. Norveški vlasnici Tesle su primijetili da su brzine punjenja znatno sporije na Teslinoj Supercharger mreži punjača.

Priča se da je prodano oko 10 tisuća primjeraka spomenutog modela u Norveškoj, tako da bi ovo mogao biti popriličan financijski udarac za kompaniju ako bi se još mušterija žalilo. Tesla još uvijek nije izdala nikakvu izjavu za javnost vezanu za ovaj problem. Vrlo je vjerojatno da će se žaliti na ovu presudu.

Norveška je veliko tržište za električne automobile, samim tim i Teslu pa bi ovakva situacija mogla zakomplicirati situaciju Musku i ekipi.

Slična bitka oko istog problema ih čeka i na američkom tlu. Također je problem oko punjenja baterija na starijim automobilima te smanjen doseg za čak do 70 kilometara po punjenju.