Mix

The Last of Us II: Zašto su fanovi videoigre podvojenog mišljenja i što očekuju od nove sezone serije?

The Last of Us vs. The Last of Us II
The Last of Us vs. The Last of Us II Foto: Shutterstock/JC Gonram/fnbaihaqi/Canva
Prije četiri godine izašao je nastavak „The Last of Us“ videoigre koji je izazvao burne reakcije fanova. „The Last of Us II“ za neke se istaknuo po vizualima, gameplayu i priči, dok je drugima uništio cjelokupni doživljaj franšize. Sada, četiri godine nakon opet se priča o ovom nastavku i to zbog druge sezone serije, koja je adaptacija istoimene videoigre.

Serija „The Last of Us“ oduševila je velik dio obožavatelj originalnog sadržaja, no mnogi raspravljaju o tome koliko će u drugoj sezoni kreatori serije ostati vjerni priči iz kultne videoigre. S obzirom na kritike nekih obožavatelja prvog dijela videoigre, upitno je hoće li serija otići u istoj smjeru kao što su zamislili tvorci ove videoigre.

Bez obzira odluku kreatora serije, jedno je sigurno „The Last of Us II“ naslov je koji je podijelio bazu fanova više nego i jedna druga franšiza u gaming svijetu. Kako ne bi prikazali samo jednu stranu medalje, komentar smo tražili od četiri obožavatelja ove franšize koji su istaknuli razloge zbog koji obožavaju, preziru ili se osjećaju indiferentno prema ovom nastavku.

Zašto ga neki obožavaju, a neki mrze?

1. Kritičar

Jole je veliki obožavatelj videoigre The Last of Us, ali ističe da ga je nastavak razočarao. Kao i nekolicinu drugih fanova prvog dijela videoigre, on nije bio zadovoljan razvojem priče u drugom dijelu. Naglašava da se, iako nije zadovoljan promjenama u priči, The Last of Us II ističe po „predivnim vizualima“ i naprednom gameplayu.

„Osobno smatram da je priča originala miljama bolja od part II, na papiru im je možda to dobro izgledalo, ali izvedba je katastrofa, motivacije likova su posvuda, igranje s novim likom Abby, koja na samom početku igre napravi nešto neoprostivo i onda je pokušavaju prikazati kao dobru osobu. Iako gameplay i vizuali privlače, mnogi se slažu da je originalna priča bila superior.“

Za drugu sezonu serije The Last of Us smatra da će otprilike pratiti priču nastavka videoigre.

„Što se tiče serije, očekujem da će vjerno pratiti igru, ali smatram da će biti izazovno zadržati gledatelje nakon kontroverzne smrti određenog lika. S obzirom na negativnu reakciju prema Abby u igri, strahujem da će izazvati slične reakcije kod gledatelja. Za likove poput Abby, potrebno je puno vremena i razvoja da bi postali ‘likeable’, kao što smo vidjeli u primjeru Negana iz The Walking Dead serije.”

1. Obožavateljica

Kao vjerni fan videoigre The Last of Us II , Sara ističe ovaj naslov kao jednu od najdražih igrica ikad, a posebno je istaknula priču kao element koji ju je oduševio. Kao i Jole, ova obožavateljica se pribojava činjenice da će se ovaj nastavak dobiti svoju iteraciju u obliku druge sezone serije, jer misli da su u seriji Joela učinili simpatičnijim, zbog čega će biti jako teško uvjeriti gledatelje u postupke Abby. Dotaknula se i dijela priče koji je mnogim kritičarima zasmetao.

„Trenutak u kojemu Ellie odustaje od osvete, je na neku foru zasmetao mnogima, a meni je to bilo genijalno jer smo dobili metamorfozu na kraju. Nije mi jasno da nisu povjerovali u razvoj njezinog lika u tom trenu. Svatko bi pretpostavio daće ju ubiti, ali na kraju nije. Dogodio joj se određeni klik u glavi. Shvatila je da je izgubila sve i kako se zbog toga osjećala te da ne može istu stvar napraviti drugoj osobi. Nitko nije ni trepnuo kad se Ellie iz djevojčice pretvorila u ubojicu, to je baza fanova prihvatila bez problema, ali bilo im je teško shvatiti njezinu metamorfozu u empatičnu osobu. Mislim da je cijela igra zapravo test empatije, na kojemu su mnogi pali.“

Osvrnula se i na najavljene dodatke glumačkoj postavi, za koje smatra da nisu dobar odabir za ove likove. Likovi Dine i Abby isticali su se svojim fizičkim izgledom koji se nužno ne uklapa s tipičnim standardima ljepote za žene, što je likove činilo posebnima te su se obožavatelji s njima lakše mogli poistovjetiti, tvrdi.

2. Kritičar

Noa je odigrao oba naslova te gledao prvu sezonu serije, ali kao i Jole, nije se mogao povezati s pričom videoigre.

„Nastavak me nije oduševio jer je izgubio ključni odnos između Ellie i Joela, Mislim da stvari koje su dovele do smrti određenog lika, uopće nije ono kako bi on inače postupio, (bio je preležeran, davao potpunim strancima svoje ime bez previše oklijevanja…). Ellie odustaje od osvete na kraju, što ne odražava njezin karakter. Očekujem da će serija vjerno pratiti igru, ali smatram da bi promjene mogle biti potrebne, osobito s opravdavanjem određenog postupka. Shvaćam što su htjeli napraviti u priči, ali osobe koje su zavoljele njihov odnos mogle bi teško prihvatiti ovakav zaplet događaja. Iako su mi smetale neke stvari i dalje mislim da je igra odlična, ali ima svoju publiku u koju ja nužno ne spadam.“

2. Obožavateljica

Ova obožavateljica tvrdi da je igrica izazvala val kritika jer nije rađena isključivo za mušku publiku te ne „podilazi“ bazi fanova prvog dijela. Posebno je se dojmila snažna ženska reprezentaciju izvan stereotipa „dame u nevolji“ te smatra da su kritike ove videoigre rezultat otpora prema promjenama u tradicionalnim rodnim i seksualnim ulogama.

„Svidjelo mi se, za promjenu, vidjet žensku reprezentaciju izvan stereotipa dame u nevolji. Realno Ellie i Abby (i Dina) su više nego sposobne preživljavati i borit se same za sebe. Plus naravno što su Ellie i Dina queer, ali je i ta reprezentacija normalizirana odnosno prikazana kako je irl, a ne kroz muške oči aka kao neki fetiš. Negativne reakcije proizlaze iz toga što tlou2 eksplicitno prkosi ideologiji prvo patrijarhata pa i seksizma i homofobije (makar i u jedinici postoje naznake toga samo su implicit).Ljudima (ugl muškima) je čudno i neugodno vidjeti jake ženske likove i normalizirane homoseksualne (lezbijske) veze jer se kroz povijest na muškarce gledalo kao default humans i odraz snage i autoriteta, dok su žene uvijek rafinirane i definirane kao less than human, vječito submisivne muškarcima.“

Dok su se jedni povezali s pričom te ju smatraju remek djelom, drugima je ona uništila nastavak ove kultne videoigre. Najveći „problem“ ovog nastavka, možda nije nesavršena priča, već očekivanja dijela publike, koja nisu nužno ispunjena. Kreatori priče definitivno nisu podilazili fanovima prvog dijela, zbog čega su razočarali određeni dio publike, a oduševili drugi. Bez obzira na mišljenja ne može se osporiti prekrasan vizualni dizajn ove videoigre, kao i kompleksnost priče koje preispituje ideju empatije u svijetu u kojemu je ta empatija velika „slabost“.