Mix

Trumpova društvena mreža ugledala svjetlo dana, ime će biti smiješno svakom tko zna išta o Trumpu

Mobitel u rukama s opisom aplikacije Truth Social, slika Trumpa u pozadini
Mobitel u rukama s opisom aplikacije Truth Social, slika Trumpa u pozadini Foto: Folder.hr
Twitter, Instagram i Facebook Trumpu su, nakon prošlogodišnjeg upada njegovih pobornika u Kapitol, trajno zabranili pristup svojim platformama. Zato se bivši POTUS okrenuo stvaranju vlastite društvene platforme.

Njegov “Truth Social” u ponedjeljak je postao dostupan korisnicima iOS-a na App Storeu. Odmah zatim, skočio je na vrh ljestvice top besplatnih aplikacija.

Kako se Trump odlučio na ovaj potez

Prije zabrane korištenja Twittera, na kojemu je objavljivao i do 30 puta dnevno, Trump je imao 90 milijuna pratitelja. Na Facebooku još njih 34 milijuna.

Čudi li ikoga to što se, s obzirom na povijest njegove poduzetničke manije, sada bacio i u tech vode? Nas ne. Svoj je narativ odlučio preseliti na mjesto gdje ga se više neće propitkivati.

Mobitel u rukama s opisom aplikacije Truth Social, slika Trumpa u pozadini Ikona Truth Social aplikacije na zaslonu mobitela Foto: Folder.hr

Ako dio svojih prijašnjih pratitelja uspije dovesti na Truth Social, njegov će se podvig pokazati uspješnim, kažu u PCMag-u. Al-Jazeera ističe da o brojnosti korisnika koji su se predbilježili na preuzimanje aplikacije govore i problemi oko downloada s kojima su se mnogi susreli. Odgovor na te probleme bio je: “Zbog masovne potražnje, stavili smo vas na našu listu čekanja”.

Također, Trump je ovim projektom već privukao više od milijardu dolara privatnih investitora.

Kome je Truth Social namijenjen

Cilj stvaranja ove aplikacije nije bilo samo stvoriti novu verziju Twittera ili Facebooka. Iz PCMag-a napominju da se više radi se o još jednoj platformi u nizu koja se suprotstavlja woke kulturi, nego o moderiranju i pristupačnosti sadržaja.

S obzirom na populaciju koja ga prati, platforma može postati utočište alt-desnice, krajnje desnice i ekstremista, željnih otvorenoga i nesmetanoga govora mržnje.

Mobitel u rukama s opisom aplikacije Truth Social, slika Trumpa u pozadini Ćelavac u prsluku na čijim piše Proud Boy Foto: Folder.hr

Trump je izjavio da Truth Social neće imati prikrivene zabrane, ograničavanje propusnosti, demonetiziranje i petljanje s algoritmom radi političke manipulacije. Njezini korisnici mogu biti u krivu i pritom ih se neće stišavati.

Osim! ako se budu izrugivali sa samom aplikacijom, tada postoji mogućnost gašenja njihovih profila. Zanimljiv obrat situacije.

Sučelje aplikacije

Takozvani MAGA (Make America Great Again) Hub, dizajnom i funkcijama koje nudi uvelike nalikuje Twitteru, iako likeovi nisu likeovi, nego truthsi, a retweetovi su re-truthsi. News feed se naziva Truth feed. Postoje i određene Instagram značajke kao što su dijeljenje storyja.

Verzija za Androide dolazi uskoro pa tko voli…