Neonski plava lava

U ovom je vulkanu lava plave boje! Pogledajte nerealne scene neonski plavog plamena

Snimka unutar vulkana Kawah Ijen u Indoneziji
Snimka unutar vulkana Kawah Ijen u Indoneziji Foto: NO_IM_THE_BATMAN ·/Instagram
Jedino je takvo mjesto na svijetu

Naš je planet prepun zanimljivih lokacija, a neke su toliko zanimljive da vam njihov prikaz izgleda nestvarno. Takva je situacija unutar vulkan Kawah Ijen na otoku Java, u Indoneziji.

Svi znamo da je lava obično crveno narančasta, možda čak i žuta, bar je tako prikazano u filmovima katastrofe, ali da ona može biti plava je nešto stvarno nevjerojatno.

Iako sve to lijepo zvuči, riječima se ne može očarati kontrast neonsko-plave na crnim stijenama vulkana. Srećom, zadivljujući je snimak na Redditu podijelio korisnik pod imenom NO_IM_THE_BATMAN i svima nam prenio zadivljujuće scene.

In Indonesia there's a volcano with blue lava. This is due to the large amount of burning of sulphur released from the earth.
byu/NO_IM_THE_BATMAN ininterestingasfuckŽelite li vidjeti ovu rijetku pojavu, vulkan Kawah Ijen jedina je lokacija na svijetu koja ima vulkan s prekrasnom plavom lavom prikazanom u videu.
Proteže se preko 20 kilometra, a ovaj vulkanski kompleks, tijekom dana, pruža neke od najljepših pogleda na svijetu.

Za pravu se čaroliju ipak treba pričekati večer kada vulkan pokazuje svoje plave rijeke lave.
Možda se pitate zašto lava ovog vulkana izgleda kao nešto iz filma, a razlog tome su zapaljivi sumporni plinovi koji izbijaju iz vulkanskih otvora na temperaturi višoj od 600 stupnjeva Celzijusa.

Kada vrući plinovi stupi u kontakt sa zrakom koji je ispunjen kisikom, tada izgaranjem stvaraju plave plamenove. Nastavlja gorjeti plavim plameno i dok se lava slijeva niz planinu.

Lokalno stanovništvo na Javi ovaj spektakl naziva Api Biri, što znači ''plava vatra'', ali znaju da oko njega trebaju biti oprezni. Svaka ljepota dolazi uz neku cijenu, a zbog visoke razine sumporu u zraku, on je otrovan svima koji ga udišu.

Unatoč opasnosti, možemo vidjeti kako čovjek u vulkanu nosi masku, promatrajući ga iz neposredne blizine. Ovaj je vulkan poznata turistička lokacija, a sad smo vidjeli i zašto. Ovaj nevjerojatni fenomen izgaranja čini prikaze ovog mjesta stvarno nevjerojatnim.