Mix

Upozorenje ljudima koji ostavljaju prljavo posuđe u sudoperu prije pranja! Stručnjaci govore kako je to loša navika

posuđe koje se namače u sudoperu i čeka pranje
posuđe koje se namače u sudoperu i čeka pranje Foto: unsplash.com
Svi znamo prljavo posuđe ostaviti u sudoperu da se „namoči“ prije nego što ga operemo. Svi smo to napravili bilo iz uvjerenja da će natapanje posuđa olakšati čišćenje ili jednostavno iz čiste lijenosti.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da to zapravo nije sjajna ideja jer, iako krajnji proizvod može izgledati dovoljno čisto, mogao bi biti prepun štetnih bakterija koje čekaju priliku da vam nanesu štetu.

Profesorica Barbara Mullan sa Sveučilišta Curtin u Australiji, kako nam prenosi LADBible, upozorila je da nepranje posuđa i ostavljanje u sudoperu da se namače izvrstan način za razmnožavanje bakterija koje se kasnije šire po domu.

Istaknula je kako ostavljanje prljavih tanjura s ostatcima hrane predstavlja velik rizik od bakterija, a bakterije mogu ostati žive danima.

„Ako ostavite prljavo posuđe u kući gdje žive ljudi i možda životinje, bakterije se vjerojatno mogu proširiti“, rekla je o i nastavila „Bakterije će ostati žive na površinama, čak i čistim površinama, do četiri dana. Dakle, na posuđu koje je zagađeno česticama hrane, bakterije mogu ostati žive vrlo dugo.“.

Stavljanje i ostavljanje posuđa u sudoperu može pomoći širenju bakterija, koje mogu uzrokovati gastrointestinalne probleme, a situacija postaje još gora ako ostavite četke ili spužve za pranje posuđa u prljavoj vodi.

Profesorica Mullan predložila je perilicu posuđa kao najbolje mjesto za prljavo posuđe jer je riječ o „zatvorenom“ okruženje u kojem će se bakterije teže širiti. Međutim, perete li posuđe u sudoperu, preporučuje se korištenje što toplije vode, do te mjere da biste trebate nositi gumene rukavice kako biste ju mogli podnijeti.

Osim toga, trebali biste koristiti deterdžent, a ne samo vruću vodu, i snažno ribati kako biste uklonili čestice hrane. Trebali biste također paziti koliko su vam čiste krpe, spužve i četke, budući da je upozorila da su to obično „najprljavije stvari u vašoj kuhinji“.

Konačni cilj koji je predložila ljudima bio je izbjegavanje stvaranje tzv. „bakterijske juhe“ koja se formira ostavljanjem prljavog posuđa da se namače u mlakoj vodi, a „bakterijska juha“, nije nešto što sigurno biste željeli blizu svojih tanjura, zdjela i pribora za jelo.