Svijet kriptida

Stiže pomrčina sunca, a s njom i paranormalne pojave? Službe upozorile na čovjeka-guštera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek-gušter u svijetu je kriptida relativno nova pojava, a veže ga se uz močvarna područja okruga Lee u Južnoj Karolini.

Možda osobno ne vjerujete u paranormalne pojave, od postojanja duhova do takozvanih kriptida, ali u nekim dijelovima svijeta s tom se temom ne šale olako, između ostalog i u Južnoj Karolini.

Naime, tamošnji je Odjel za upravljanje hitnim slučajevima uoči skorašnje pomrčine Sunca na Twitteru jasno upozorio građane na povećanu mogućnost neobičnih zbivanja, osobito na ukazanje takozvanog čovjeka-guštera!

Kriptidi su, pojasnimo, životinje, biljke i mitološka stvorenja kojima se bave pesudoznanosti kriptozoologija i kriptobotanika. Riječ je o bićima čije postojanje službeno nije dokazano, a među njima su svima poznati čudovište iz Loch Nessa i jeti.

Čovjek-gušter u tom je svijetu relativno nova pojava, a svrstava se u razred humanoida reptila. O njemu se prvi puta počelo govoriti krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a izvjesno je vrijeme vladala tolika histerija da je policija u toj saveznoj državi pokretala opsežne potrage.

Svojedobno se čak nudila i nagrada od milijun dolara onom tko ga uhvati, a najčešće je viđan u močvarnim područjima okruga Lee Južne Karoline.

Do danas nije prijavljeno da je ikoga to stvorenje ozlijedilo, ali su se tamošnji građani žalili da im pravi štetu na vozilima.

"Ne znamo postaje li čovjek-gušter aktivniji tijekom pomrčina Sunca, ali zato savjetujemo da ostanete na oprezu. Ako vidite nešto, dojavite", napisali su djelatnici Odjel za upravljanje hitnim slučajevima, čiju ćete objavu i sami vidjeti u nastavku.

Što se tiče pomrčine Sunca, dodajmo da slijedi 21. kolovoza, ali da je mi u Hrvatskoj nećemo moći vidjeti u potpunosti. Taj će privilegij pripasti uglavnom Amerikancima, osobito onima koji žive u Oregonu, Idahu, Wyomingu, Nebraski, Kansasu, Missouriju, Illinoisu, Kentuckyju, Tennesseeju, Georgiji, Sjevernoj i Južnoj Karolini.