Matovilka

Kao u bajci! Zarobljena princeza uspješno spašena iz kule starog dvorca

Koza na vrhu srednjevjekovnog tornja u Irskoj
Koza na vrhu srednjevjekovnog tornja u Irskoj Foto: ispca_official/Instagram
Srećom je uspješno spašena

Sigurno ste bezbroj puta čuli bajku o princezi koja je zaključana na vrhu najviše kule dvorca, a ona je postala stvarnost.
Ne mislimo na priču o Matovilki ili radnju animiranog filma Shrek, već je riječ o stvarnom događaju koji se dogodio u okrugu Donegal u Irskoj.


Naime, princeza u ovoj priči je koza, koja je četiri dan provela zaglavljena vrhu tornja dvorca Northburg iz 14. stoljeća. Dvorac se nalazi u blizini okruga Greencastlea u Donegalu, a kako nam prenosi BBC, spasili su je pripadnici Irskog društvoa za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (ISPCA) uz pomoć člana planinskog spasilačkog tima Donegal.

Kevin McGinley iz ISPCA rekao je da se koza nije mogla sama spustiti zbog prijeloma noge. "Ima frakturu metatarzalne kosti, bit će u gipsu sljedećih šest tjedana i sada je na njezi ISPCA-e", rekao je za BBC.
Uzbunu su prvi podigli mještani koji su se zabrinuli da koza nije mogla sići s tornja i činilo se da je u nevolji. McGinley je rekao da je ISPCA pratila situaciju u nadi da će se koza svojevoljno spustiti s tornja.
''Nažalost, to se nije dogodilo'', rekao je i nastavio “Mještanin se popeo na toranj i pokušao spasiti kozu, ali je odustao od operacije zbog svoje sigurnosti i sigurnosti koze”.

Stepenice koje vode kroz toranj popustile su negdje na pola puta, dodao je, čineći spašavanje još izazovnijim. Tijekom neuspjelog lokalnog spašavanja, ljestve i drvene daske ostavljene su u tornju, u nadi da će se koza uspjeti spustiti.

To se opet nije dogodilo i ISPCA je uspjela spasiti životinju. “Postalo je očito kad sam stigao tamo da koza ima ozljedu na nozi. Bilo je pitanje spustiti ga što je prije moguće i prebaciti lokalnom veterinaru,” rekao je g. McGinley. Dodao je: “Kada dobijete dobar ishod i spasite životinju, nema boljeg osjećaja”.

Cijelim su se slučajem pohvalili i na društvenim mrežama gdje su obožavatelji odmah dodijelili nadimak Rapunzel (Matovilka).