Mix

Ušteda na streaming servisima: Jednostavan trik za manje troškove na Netflixu, HBO Maxu i ostalima

Male
Male Foto: Folder.hr
Došlo je vrijeme skakanja po streaming servisima. Streaming ratovi su se zahuktali, nije više samo Netflix na sceni. Možda ne zvuči skupo dati po par eura svaki mjesec za streaming servise, ali ta svota bude velika kada podvučete crtu krajem godine.

Kako potrošiti što manje novca? Jedan odgovor vam može pomoći

„Subscription hopping” je pojam koji opisuje praksu pretplate i otkazivanja pretplate na određeni streaming servis nakon kratkog vremena samo kako bi se pristupilo određenom sadržaju. Upravo to sam i ja odlučio ovog vikenda — postati skakač. Dosad sam odbijao uključivanje u takve prakse, ali je vrijeme.

Skužio sam kako imam HBO Max od lansiranja usluge jer „najjeftinije je do kraja života ako ne otkažem nijednom”. I cijena je super, 33 posto popusta na standardnu pretplatu, ali i dalje je skupo — ako ništa ne gledam.

I nije u HBO Maxu problem. Ide Succession kojeg volim, ali nemam snage za njega sad.

Čovjek bi pomislio da nemam snage za ništa kad sam već otkazao HBO. I tako sam ja u nedjelju na dječjoj matineji opet pogledao Čuvare Galaksije vol. 3. Rekla cura da bi se podsjetila kako su se okupili. Jedna opcija je bila ilegalna, druga opcija je bila vratiti se na Disney+. Lagano sam se logirao u postojeći account, odobrio nastavak pretplate i dočekala su me čudesa.

I upravo tu leži čar skakanja sa streaming servisa na streaming servis. Nisam imao Disney+ sigurno barem pola godine, možda i koji mjesec duže. Sve je tako šareno i novo. Nakupilo se. Osjećaj ne bi bio isti da sam cijelo vrijeme imao Disney+ i svakih par dana provjeravao što ima novo. Dobio sam priliku iznenaditi se.

Realno, svi smo hoppali kada je Netflix tek došao, samo na malo drukčiji način. Mjesec dana probni rok s jednom adresom. Pa onda i s drugom. Pa onda i s trećom. Neki od nas su popustili i odlučili početi plaćati, tek tada je Netflix zasjao u punom sjaju sa svojim preporukama i algoritmima. Dok ga se nismo zasitili. Sada možemo skakati među servisima jer probnih rokova više nema. I okej je da ih nema, uvjerili smo se da je streaming i sadašnjost i budućnost.

Koliko godišnje potrošimo na pretplate?

Amazon Prime Video je 6 eura mjesečno. Disney Plus je 8 eura mjesečno. HBO Max je 7 eura mjesečno. Netflix s 4k rezolucijom i istovremenim gledanjem na četiri različita uređaja je 10 eura mjesečno.

Sigurni smo da nećete imati sva četiri istovremeno, ali kad bi to bio slučaj — u godini dana je to 372 eura mjesečno. Da, u ovu računicu može ući shareanje računa ili cjelogodišnji Disney+ na popustu. Još ako tu uleti pretplata na Youtube Premium ili neki glazbeni streaming servis… Topi se parica.

Realno? Trebaju li vam sve te usluge odjednom?

Bilo je mjeseci kada sam bio lijen, istovremeno imao Netflix, HBO Max i Prime Video (jer sam ga zaboravio otkazati). Više ne može tako.

„Subscription hopping” je posve legalan model da svi dobijemo što nam treba. Kako biti majstor?

Čak možete sačekati da se nakupi hrpa sadržaja prije nego se opet pretplatite. I budite iskreni sami prema sebi — koliko stvarno koristite streaming servise? Koje želite plaćati?

Kako biste bili učinkoviti u ovom „hoppanju”, morate pratiti što stiže na streaming servise. Raspored izlaženja. Nekoliko paralelnih projekata. Hoćete skočiti na HBO Max čim se nakupi The Last of Us ili ćete sačekati još malo da i cijeli Succession izađe?

Morate i pratiti na što ste pretplaćeni. Lako se zaboravi. Ako ste na Disneyju zbog Mandaloriana, lako se smetne s uma da ste na Disneyju i prođe par mjeseci. I raspe se pokoji euro.

Pogledajte što vas zanima, odmah otkažite pretplatu, ostaje vam mogućnost korištenja do kraja plaćenog mjeseca ako slučajno nešto uleti.