Mix

VIDEO: Zašto muškarci šute, ne plaču i ne traže pomoć čak i kad gori? Evo što nam je rekla psihologinja Eva Feldman

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Zašto bismo kao muškarci morali nositi to teško breme stereotipnog, klišeiziranog bivanja muškarcem? Ne moramo. Iako nas to uče od malih nogu. Mentalno zdravlje muškaraca je važno.

U posljednje vrijeme sve više muškaraca progovara o važnosti mentalnog zdravlja – od NBA zvijezda Kevina Lovea i Demarra Derozana preko olimpijskog boga Michaela Phelpsa do snagatora Terryja Crewsa i Dwaynea Johnsona. A na prvi pogled misliš da ovi likovi imaju sve. I oni su obilježeni svojim ulogama u društvu baš kao i svi mi koji ne zarađujemo milijune dolara.

Muškarci su navikli da moraju biti snažni i neovisni, sami sebi dovoljni, a nerijetko se od malih nogu promiče i ideja da pravi muškarac ne smije nikoga trebati. Mora biti sam sebi dovoljan – jer nikad ne znaš kada će kao Leonardo DiCaprio zapeti u divljini u borbama s medvjedom. Okej, više ne živimo u takvim vremenima – ali zašto onda još uvijek TAKO živimo?

Zašto su muška prijateljstva čvršća od ženskih prijateljstava? Zašto se muškarci boje pokazivati osjećaje? Koliko odgoj igra ulogu u tome? Kakve su rodne uloge prilikom odrastanja? Koliko je “toksična muževnost” dobar pojam i postoji li bolji? Zašto je ljutnja jedini osjećaj dopušten muškarcima? Odgovore smo potražili kod Eve Feldman, diplomirane psihologinje koja živi i radi u Portugalu, a uspješno održava i svoj Instagram profil @toomucheva na kojemu postavlja teška pitanja vezana uz odnose, rodne uloge, ljubav, seks i sve druge stvari o kojima nam je nekad teško iskreno pričati, čak i sa samima sobom.

Anto je Evi postavio nekoliko važnih pitanja, a ona nam je dala odgovore zbog kojih ćemo možda malo lakše razumjeti sebe.

Podijelite ovaj video s muškarcem do kojeg vam je stalo, mogao bi vam biti zahvalan.