Mix

Više bizarno nego blaženo: Kako bi izgledali pravi biblijski anđeli?

Animacija ophanima
Animacija ophanima Foto: Youtube Screenshot
Anđele uglavnom zamišljamo kao čovjekolika bića s krilima, obučena u bijele halje i okružena svjetlom – i neki od njih stvarno odgovaraju takvome opisu. Međutim, pisci Biblije imali su zanimljivije stvari na pameti dok su predstavljali pojedine “božje glasnike”.

S History of Yesterday osvijestili su bizarnu stranu anđela koja više podsjeća na noćne more nego na blaženstvo.

Bitno je naglasiti da prema Bibliji postoje različite vrste anđela koji okružuju Boga.

Židovski učenjak Majmonid u 12. stoljeću osmislio je hijerarhiju anđela prema njihovoj važnosti. Radi se o četiri skupine bića.

  • Kerubini ili kerubi najniže su pozicionirani od četiriju vrsta anđela.

Biblija ih opisuje kao hibride životinja i ljudi čiji je zadatak čuvati rajski vrt od čovječanstva. U viziji proroka Ezekijela imaju četiri lica – lice lava, vola, orla i čovjeka. Također, imaju ravne noge, četiri krila i bikova kopita umjesto stopala koja blistaju poput uglancane mjedi. Jedan par krila pokriva im tijelo dok drugi služi za let.

Animacija ophanima Cherubim Foto: Screenshot s Wikipedia Free Media

Danas se o njima razmišlja drugačije.

Učenjaci njihov sadašnji izgled povezuju s grčkim i rimskim božanstvima, a detalje iz Biblije objašnjavaju kao kulturalnu razmjenu s drevnim Babilonom, Sirijom i Egiptom. Funkcija čuvanja svetoga mjesta i njihova mješovita pojava čine ih sličnima babilonskom Lamassuu, egipatskoj sfingi i hetitskom grifonu.

  • Malakimi su treći po redu važnosti.

Njihov naziv dolazi od hebrejske riječi “Mal’akh”, što znači “glasnik”. Oni su Božji glasnici i najbliži su ljudima.

Jedan je od njih i anđeo smrti u priči o Pashi, a tu spada i anđeo Gabrijel, glasnik koji je Mariji najavio da je bezgrešno začela.

Kada inače zamišljamo anđele, malakimi su ono što nam prvo padne na pamet.

Animacija ophanima Malakim Foto: Screenshot s Wikipedia Free Media

Iako izgledaju kao ljudi, nigdje se u Bibliji ne spominje da su imali krila. Najranije slike anđela iz 3.st. prikazuju ih bez krila. Tek krajem 4.st. umjetnici ih počinju slikati s krilima, što neki istraživači pripisuju nastojanju da se predstavi njihova uzvišena priroda.

  • Serafini su drugi u hijerarhiji anđela.

Prema proroku Izaiji, radi se o anđeoskim bićima koja okružuju Božje prijestolje i u glas pjevaju “sveto, sveto, sveto” dok se Bog približava. Kaže da imaju šest krila – dva koriste za letenje, a ostalima prekrivaju glavu i stopala.

Animacija ophanima Serafin Foto: Screenshot s Wikipedia Free Media

Povijesni utjecaji na pojavu serafina mogu se pronaći i u samome imenu “Seraphim” koje potječe od hebrejskog “Seraph”, što znači “gorjeti”.

Ako se još malo pozabavimo etimologijom, otkrit ćemo da hebrejska riječ “Saraph” znači “otrovna pustinjska zmija”. Zatim se okrenemo prema drevnome Egiptu i vidimo da tamo kobru nazivali “ona koja plamti”. Naziv njezine ikone bio je “Urej” te je obično stajala na ukrasima za glave faraona.

Nekoliko povjesničara nagađa da su autori Staroga zavjeta izgled i plamen serafina iskrojili po uzoru na egipatske slike i asocijacije kobre.

  • Ofanimi su najviša bića u Majmonidovoj hijerarhiji anđela.

Moguće je da se radi o najbizarnijim pojavama u Bibliji koje Ezekijel opisuje kao bića napravljena od međusobno povezanih zlatnih kotača, pri čemu je vanjski dio svakog kotača prekriven s više očiju.

Animacija ophanima Ofanim Foto: Screenshot s Wikipedia Free Media

Kreću se lebdeći nebom, a zadatak im je čuvati Božje prijestolje.

Njihovo točno povijesno podrijetlo ne postoji.

Zato bivši zaposlenik NASA-e, Josef F. Blurich, baca okolo teorije da je Ezekijel vidio UFO… dok ostali autori ostavljaju prostora mogućnosti da je priviđanje takvih pojava uzrokovalo konzumiranje psihodelične supstance. Neki učenjaci smatraju da su opisi u pitanju puka metafora za Božju metaforičnost.

No ono što je najzanimljivije u izgledu ovih bića i pojava jest pogled iz učenjačke pozicije. Stoljeća kulture, geografije i povijesti te njihovi dijelovi koje smo zaboravili, mogu i više nego smisleno objasniti anđeoske pojave i inspiracije iza njih.

Dakle, opet smo se vratili na Zemlju po odgovore i izgleda da će nam biti dovoljno tu i ostati.