Mix

Walkman još postoji i ide jako! Sony predstavio nove modele, jedan je pozlaćen

Sony Walkman
Sony Walkman Sony
\\folder\galerija Galerija Sony Walkman Sony Walkman Foto: Sony Desni je triput jeftiniji Desni je triput jeftiniji Foto: Folder.hr Sony Walkman – bakar bez kisika Sony Walkman – bakar bez kisika Foto: Folder.hr +1 Izgleda predobro Galerija
Današnji klinci ni ne znaju kakvo oduševljenje je vladalo kada bi za rođendan ili Božić pao Walkman. Ili kakav bi strah zavladao kada bi ti pao Walkman. Taj minijaturni, prijenosni kazetofon nas je proveo kroz puno filmova koje smo proživjeli u vlastitoj glavi, ali danas nam predstavlja samo predmet koji budi nostalgiju i koji nam nije pretjerano praktičan – iako popularnost audio-kaseta raste iz godine u godinu. Danas bi Walkman zbunio djecu, baš kao što ih je zbunjivao i prije 7 godina.

Iako smo mi zaboravili na Walkman i poistovjećujemo ga s prijenosnim kazetofonima, Walkman je Sonyjeva linija proizvoda koja se fokusira na prenosivost – a uključivala je mini-disc playere, discmane/CD playere i, u novije vrijeme, playere digitalnih zvučnih zapisa.

Sony je najavio dva nova modela u Walkman liniji, Sony NW-WM1AM2 i NW-WM1ZM2. Razlika između ova dva je kućište …ZM2 modela koje je od kombinacije bakra i zlata za koju tvrde da omogućava “jedinstveno prirodan, akustičan zvuk”, a samim tim je i trostruko skuplji od jeftinijeg modela. Što se nas tiče, Sony bi trebao poraditi na imenima svojih proizvoda, ova imena modela su nalik nasumično generiranim lozinkama i sigurni smo da im ne pomažu pri rastu popularnosti.

Ovi modeli imaju vrhunske performanse, na njima možeš slušati zvučne zapise visoke rezolucije i imaju smisla samo ako si audiofil i spreman si uložiti i u vrhunske slušalice.

Oba modela imaju ekrane veličine 5 inča, baterija će ti izdržati između 30 i 40 sati sviranja FLAC zapisa, operativni sustav je Android 11, a njima se možeš povezati i na Wi-Fi mrežu.

Cijena? Ovaj “zlatni” će stajati samo 5000 australskih dolara – što iznosi 23.6 tisuća kuna dok je cijena “običnog” od aluminija samo 9 tisuća kuna.

Kad pogledaš ovaj promo-video na japanskom, poželjet ćeš i ti potrošiti nekoliko hrvatskih prosječnih plaća na ovaj uređaj i filozofiju.

Ako ti smartphone s običnim slušalicama nije dovoljan za tvoje audiofilske potrebe, možeš poboljšati zvuk s DAC uređajem koji pretvara digitalni signal u analogni. Još kad podebljaš sve s kvalitetnijim slušalicama dobivaš kompetentan paket za znatno manje novca od Sonyjevog Walkmana. Ali hej – znamo da je “audiofil” zapravo dijagnoza i da oni često ne pitaju za cijenu.