Mix

Youtube bi mogao spustiti kvalitetu videa ako ne platite pretplatu?

christian-wiediger-usWE9pOuTfE-unsplash
christian-wiediger-usWE9pOuTfE-unsplash Foto: Unsplash
Praćenje navika korisnika zbog plasmana što boljih oglasa je problematično, i to čitav niz godina, ali se sve češće i sudovi petljaju u ove prakse. Nimalo ne čudi što velike kompanije mijenjaju poslovni model i žele redovne mjesečne prihode od svojih korisnika. Netflix diže cijenu pretplate, čak se i bahate kako će ukinuti dobro staro dijeljenje lozinki. Glazbeni streaming servisi su već poznati po pretplatničkom modelu, različiti softveri također prelaze na isti model.

Ali Youtube nas najviše boli! Osim pretjerivanja s oglasima, a onda i oglasima koje ne možete preskočiti, sada uvode i različita ograničenja, od kojih nas najnovije plaši.

Okej, Youtube Premium se isplati zbog nekih opcija, ali bi upgrade i otvaranje novčanika trebalo biti izbor, a ne ucjena!

Jedan korisnik Reddita je uočio kako mu se pojavila opcija 1080p Premium za kvalitetu videa, ispod koje je naveden „Enhanced bitrate”. Više podataka i sličica u videu ako platite, a ako ne — ćorak. Čini se da Youtube eksperimentira s lošijom kvalitetom videa, samim tim i uštedom prometa i kapaciteta svojih diskova kada su u pitanju korisnici koji ne plaćaju pretplatu. Neki korisnici čak i ističu kako je kvaliteta videa nešto lošija u posljednje vrijeme, a moguće je da se to događa upravo zbog ovakvih promjena.

Opcija Premium rezolucije nam nije dostupna, ali je moguće kako će biti implementirana u budućnosti.

Volimo Youtube Premium, nepostojanje oglasa, pametne downloade, slušanje sadržaja s isključenim/zaključanim zaslonom, divnu implementaciju na pametnim televizorima bez ikakvih reklama, ali volja Youtubeovih overlorda polako zalazi u prisilu. To nam se ne sviđa. Teško je natjerati nekog da plaća nešto što je prije bilo besplatno. Što znači kako bi se neki korisnici jednostavno mogli pomiriti s lošijom kvalitetom videa — što nije pošteno ni prema kreatorima ni publici. Okej, ako gledate YT isključivo na mobilnim uređajima, vjerojatno vam je sve dobro i niste pretjerano zahtjevni.

Neki korisnici bi mogli biti ljuti, ali alternativna Youtubeu ne postoji. Osim ako ćete se okrenuti filmovima, serijama i… knjigama?