Mix

YouTuber izumio prvi pravi lightsaber – reže čelik!

Lik drži lightsaber u mraku
Lik drži lightsaber u mraku Foto: Youtube Screenshot
Jedan Youtuber je postigao nešto o čemu su svi sanjali godinama, a to je stvaranje replike lightsabera. Gotovo pa replike.

Oštrica mača gori na 2204 stupnja Celzijusa te se se projektira i uvlači na naredbu, što lightsaber čini funkcionalnim i smrtonosnim oružjem – baš poput njegovih inspiracija iz Star Warsa.

Priču je donio New York Post.

Fanovi Star Warsa do sada su se najviše uspjeli približiti izumu lightsabera varijacijama na ovu temu:

Lik drži lightsaber u mraku Lightsaber igračka Foto: Screenshot Walmart web-stranice

Međutim, inženjer i YouTuber James Hobson i njegova Hacksmith Industries stvar su digli na viši level uplevši u igru laserski inženjering.

Samim time ušli su i u Guinnessovu knjigu rekorda zbog izuma prvog pravog lightsabera.

U svojoj seriji videa Make It Real, objasnili su proces izrade našeg mača iz snova.

Njihov je izum još jedan od primjera pretvaranja filmske magije u stvarnost.

Na što su morali misliti pri izradi lightsabera?

Hobson, tj. Hacksmith, objašnjava da je unatoč najnovijoj opremi i najboljim mogućnostima i dalje morao uzimati u obzir zakone termodinamike.

Teorije za koje je trebao pronaći rješenje tvrde da se plazmu najbolje drži u snopu pomoću magnetskog polja. Ali da bi se proizvelo dovoljno jako magnetsko polje koje može održavati oštricu, lightsaber bi morao biti izrađen u kutiji obloženoj elektromagnetima.

To bi cijelu stvar pretvorilo u neku vrstu beskorisnog znanstvenog projekta.

Cilj nije bio ni izumiti još jedan običan holivudski prop, ni instalaciju za muzeje, nego funkcionalan predmet inspiriran onime iz filma.

Lik drži lightsaber u mraku Hobson drži lightsaber Foto: Folder.hr

Zato se ekipa iz Hacksmith Industries okrenula principu laminarnog strujanja, pri čemu su kombinirali ukapljeni naftni plin, tj. propan s kisikom.

Zatim su tu kombinaciju provlačili kroz laminarne mlaznice – specijalizirani alat za inženjere koji generira visoko koncentrirani protok plina za stvaranje snopa plazme.

Da bi uhvatili i kontrolirali toliku izlaznu energiju (po Hobsonu dovoljnu za napajanje nuklearne elektrane) – svom su izumu dodali posebno izrađen ruksak koji služi kao izvor energije koji kontrolira protok plina.

Boje

Do različitih boja snopova dolazili su dodavanjem različitih kemikalija mješavini. Na primjer, kuhinjska sol daje snopu žutu boju, poput one koju ima Rey u Star Wars: The Rise of Skywalker.

Borna kiselina daje zelenu boju, stroncijev klorid crvenu, a kalcijev klorid boju jantara.

Lik drži lightsaber u mraku Boje oštrica lightsabera Foto: Youtube Screenshot

Cijena

Neznatnih 4000 dolara. Možda i bolje, s obzirom na iscrpnu povijest ljudske gluposti ne bismo voljeli da bilo tko može takvu stvar imati nadohvat ruke.