Mix

Za svakog gym baju: kako ukloniti odvratan smrad iz plastične boce ili šejkera

Protein smrdi
Protein smrdi Foto: Youtube Screenshot / Canva edit
Znaš taj smrad, smrad koji ne možeš izbiti iz nosnica i glave satima.

Autor teksta je na puna dva dana zaboravio na sok bez šećera okusa kivija koji mu je ostao u ružičastoj Superman boci od 2 litre. Oprao je uobičajeno s vodom i Jarom, ali nije baš uspjelo. Smrad je i dalje bio tu. Čak i nakon nekoliko pranja. I onda je trebalo pronaći rješenje. Pronađeno je. Čitaj dalje.

Ako se baviš sportom, vjerojatno imaš ovakva iskustva s plastičnim bocama i šejkerima. Koji smrde poput trodnevnih čarapa na stopalima free-spirit ribe koja partija na Burning Manu u kožnim čizmama. Smrde. Bez obzira od kakve su plastike. Kažu da je BPA-free plastika zadržava mirise ako se ne čisti odmah nakon upotrebe. Pitanje je vremena kada će ti se smučiti od prizora ustajalog ostatka proteinskog šejka. Čak i u vodi se stvaraju bakterije koje se zadržavaju gdje ne bi trebale pa se razvija i neugodan miris.

Pravilo života #763 – ako nešto smrdi, nije dobro.

Svaki put kad odmah ne ispereš i osušiš svoj šejker ili bocu, bakterije naprave ogroman party. Ne želiš se igrati s tim. Ako dovoljno dugo stoji, čak i plastika poprimi neugodan miris koji se emitira u budućim upotrebama pa ti ni Blueberry Cheesecake whey nije fin kao nekad.

Ako situacija nije evoluirala, možeš isprati boce i šejkere toplom vodom i deterdžentom za posuđe. Vruća voda i deteržent za posuđe mogu pomoći kod težih slučajeva – ostavi da smjesa stoji desetak minuta i onda sve dobro isperi i očisti spužvom.

Neki stručnjaci za teže slučajeve preporučuju kombinaciju vode i alkoholnog octa. Ima smisla. Ocat učinkovito neutralizira “mirise”. Omjer octa i vode neka bude 1 prema 4. Ne mora to biti superprecizno, ali evo da znaš s čim radiš.

Možeš dodati i mljevenu kavu u suhu bocu ili šejker. Ostaviš preko noći, kava uklanja zle mirise.

Ako je baš kronično – za to imamo jedan poseban recept koji provjereno funkcionira. Hladna voda i žlica ili dvije sode bikarbone. Neka odstoji preko noći. Promućkaj i dobro isperi. Bit ćeš nam zahvalan.

Kako spriječiti razvoj smrada ako nemaš priliku odmah očistiti šejker?

Dogodi se da jednostavno nemaš vremena oprati šejker nakon napornog treninga u teretani. Juriš dalje, do navečer nisi doma. Kako onda? Jednostavno je. Morat ćeš nositi još jednu ekstra stvar u svojoj Sport Billy torbi, ali ako ozbiljno dižeš, već si navikao.

Ubaci sodu bikarbonu ili prašak za pecivo u šejker odmah nakon upotrebe i napuni ga s vodom. Kod kuće ga isperi s deterdžentom i vodom. Problema nema. (p.s. Savjet – nemoj nositi sodu bikarbonu u malim vrećicama okolo, nikad ne znaš kad će te policija zaustavit i pretražit. )