Mix

Zack Snyder postavio trend? David Lynch bi volio director's cut Dunea

Dune Lynch directors cut
Dune Lynch directors cut Foto: Youtube Screenshot
Skoro je prošlo četrdeset godina od premijere Lyncheve adaptacije Dunea, a Lynch je napokon priznao kako želi redateljsku verziju. Lynch već dugo govori kako je ponosan na sve svoje filmove – “osim Dunea”. Odrekao se filma, a došlo je čak do toga da nije htio biti potpisan na verzije filma editirane za televizijsko emitiranje. Nije htio imati veze sa filmom.

Čini se da ga je Snyder cut, ali i popularnost Villeneuveovog Dunea malo omekšala. Sada je za The AV Club izjavio sljedeće:

“Pitali su me često želim li se vratiti i prčkati po Duneu. Bio sam toliko depresivan, bilo mi je muka od tog filma, znaš? Želim reći, obožavam sve ljude s kojima sam radio, bili su fantastični. Svi glumci, čitava filmska ekipa, bilo je divnoraditi u Meksiku. Sviđalo mi se sve osim završne verzije filma. Čak mi se sviđao i Dino (De Laurentiis) koji mi nije htio dati što sam želio. I Raffaella, njegova kći producentica – volio sam i nju. Ali ta stvar mi uzrokuje toliku tugu i osjećaj neuspjeha. Kada bih se mogao vratiti, možda i bih.”

Lyncheva verzija filma je trebala trajati oko tri sata, a Universal je srezao film na svega dva sata. Lynch je čak 1986. godine htio prodati verziju od 4.5 sata na VHS-u, ali pregovori s Universalom su propali.

Lynch nije siguran što je snimljeno, ali volio bi vidjeti čega sve ima od materijala koji je naposljetku izrezan.

Koliko bi nam ovo bilo zanimljivo sada kada imamo vrhunsku adaptaciju Dunea u režiji Denisa Villeneuva? Pa vjerujemo da bi, redateljska verzija Lynchevog Dunea bi bila savršena priča o iskupljenju jer je film koji je završio u kinima doživio propast i kod publike i kod kritike.

U jednom trenutku nismo ni mislili da ćemo dobiti Snyder’s Cut Justice Leaguea pa je Internet pobijedio i osigurao nam potpuno drukčiju verziju filma od one koja je završila u kinima.