Kad je najteže

Zašto navijači nose vaterpolske kapice? Podsjetite se na dirljivu priču zbog koje je rekvizit završio u FIFA-inom muzeju

Navijačke kapice
Navijačke kapice Foto: Facebook/Screenshot
Vaterpolska kapica na nogometnim tribinama ima zanimljivu priču koje se valja podsjetiti.

Ozljeda koju je Vedran Ćorluka doživio na Euru 2016. u utakmici protiv Turske pokrenula je navijačku tradiciju nošenja kapica za vaterpolo koja se održala do današnjeg dana. Naime, Ćorluka je u utakmici protiv Turske zadobio ozljedu glave zbog koje je igrao s gazom na glavi i krvavim licem.

 

Ćorluka je nakon utakmice dobio tri šava, no posjekotina se ponovno otvorila na sljedećoj utakmici protiv Češke. Fizioterapeut Nderim Redžaj dobio je genijalnu ideju i drugom poluvremenu Ćorluka poslao na teren s vaterpolskom kapicom s izrezanom zaštitom za uši. Kapicu je pri ruci imao liječnik reprezentacije Boris Nemec, a dobio ju je od osvajača olimpijskog zlata u vateroplu Paula Obradovića nakon što mu je operirao koljeno.

 

Osim što je kapica postala simbol odlučnosti i snage, hrvatski navijači prisvojili su je kao dio navijačke opreme, a UEFA ju je uvrstila u muzej nogometa. Tradicija nošenja kapice nastavila se i na svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Putem Moskve uputio se i hrvatski navijač Tomislav Rožić koji je tamo upoznao direktora FIFA-inog muzeja Marca Fazzonea. Tomislav je nosio navijačku kapicu te je objasnio izvor tradicije, što je oduševilo direktora muzeja. Sljedeće godine kapica je završila i u FIFA-inom muzeju u Švicarskoj.

Tradicija nošenja kapica za vaterpolo na susretima hrvatske nogometne reprezentacije nastavila se i na kasnijim natjecanjima te su postale dio standardne navijačke opreme koja je uvijek rado viđena na tribinama jer podsjeća na odvažnost reprezentativaca u najtežim okolnostima.

Ne propustite najnovije vijesti o nastupima Hrvatske na Euru 2024, a sve o našem prvom protivniku možete saznati ovdje:

\\folder\vezani_članak Šutalo i Modrić TEŽAK PORAZ Hrvatska izgubila na startu Eura: Španjolska lakoćom do visoke pobjede! \\folder\vezani_članak Nogometaš Joško Gvardiol i novac Lagano Zavirite u luksuzan život Joška Gvardiola! Pogledajte kako živi jedan od najboljih mladih igrača na svijetu