Mix

Zašto obožavamo gledati sadržaj koji mrzimo? Psiholozi objasnili što je hate-watching i kako padamo u njegovu zamku

Hate-watching
Hate-watching Foto: Canva/Instagram/Twilight Saga
Jeste li i vi upali u zamku hate-watchinga? Neprestano pratite disfunkcionalne odnose emocionalno nezrelih parova iz showa Love Is Blind ili uživate u gledaju smiješno loših filmova?

Ako ste na sva ova pitanja odgovorili potvrdno i uživate u gledanju bilo kojih od dijelova Sumrak Sage ili jednog od milijun dostupnih reality showova na Netflixu, ovaj pojam vjerojatno vam je poznat.

Gledanje nekog medijskog sadržaja, bilo to serije ili filma, samo kako bi ga ismijavali ili kritizirali naziva se hate-watching.

Gledanost i zarada ovakvih sadržaja, poput Sumrak Sage (koja je proglašeno jednim od najgorih franšiza, a u rušila je rekorde gledanosti), dokaz su da u hate-watchingu uživaju mnogi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Twilight Saga 🧛‍♂️ (@twilight)

Psihologinja Jourdan Travers za Psychology Today napisala je i zašto uživamo u gledanju tv serija i filmova koje „mrzimo“.

Travers tvrdi da nas mržnja zapravo može usrećiti. Iako zvuči nelogično, istraživanja pokazuju da nas proživljavanje emocija koje u tom trenu smatramo poželjnima, čak i onih negativnih poput mržnje i ljutnje, čini sretnijima.

Gledanjem medijskog sadržaja koji u nama izaziva negativne osjećaje, možemo doživjeti te intenzivne emocionalne reakcije. Na te emocije mozak reagira oslobađanjem adrenalina ili aktivacijom našeg odgovora na „fight or flight“.

S obzirom na to da se, kada gledamo takav sadržaj, ne susrećemo s pravom opasnosti protiv koje se trebamo boriti, u nedostatku bilo čega što stvarno prijeti našem fizičkom blagostanju, ove intenzivne emocionalne reakcije mogu uzrokovati oslobađanje hormona sreće, poput oksitocina, dopamina ili serotonina.

„Mržnja nas spaja. Povezivanje s prijateljima i sljedbenicima zbog uzajamne mržnje prema nečemu može biti korisno“, tvrdi psihologinja.

Prema istraživanjima, neki “anti-fandomi” više su povezani od fandoma, tj. grupa koje obožavaju istu franšizu ili seriju. Kada prijatelj ili poznanik razumije naše negativne emocije prema nečemu te ih i sam osjeća, u jednu ruku nam pokazuje da je takva reakcija validna i opravdana.

Iako postoje pozitivne posljedice hate-watchinga, bitno je ne upasti u ovu zamku često.

„Ne može se zanemariti to da hate-watching aktivno uključuje donošenje prosudbi i fokusiranje na negativne aspekte nekog sadržaja“, zaključila je.

Učestalim konzumiranjem takvih materijala možemo postati cinični i pesimistični, a namjernim gledanjem ovakvih formata izlažemo se negativnim emocijama kojima se ne bi trebali izlagati u pretjeranim količinama.