Mix

Zašto ovo tek sad saznajemo? Dvoboj lightsaberima je službeni sport

Mačevanje lightsaberima
Mačevanje lightsaberima Foto: Youtube Screenshot
U Francuskoj, još 2019. godine. Ali to te ne bi trebalo sprječavati u tome da napokon postaneš profesionalni sportaš.

New York Post prenosi kako je Francuski mačevalački savez prepoznao dvoboj lightsaberima kao natjecateljski sport. Tako su status lightsabera izjednačili s onime tradicionalnih oštrica koje se koriste na Olimpijskim igrama – floretom, mačem i sabljom.

Osim toga, počeli su mačevalačke klubove opremati lightsaberima i trenirati lightsaber instruktore.

LED osvijetljeni lightsaberi koji se koriste na natjecanjima čak i zvukom podsjećaju na one iz filmova – na drškama imaju ugrađene čipove koji ispuštaju električnu tutnjavu.

Dueli izgledaju realistično i traju tri minute.

Pravila

Borci se bore u krugovima označenima trakom na podu.

Udarci u glavu ili trup vrijede 5 bodova, dok udarci u ruke ili noge vrijede 3 boda.

Pobjeđuje onaj tko prvi skupi 15 bodova ili onaj tko skupi najviše bodova unutar 3 minute, što je maksimalno trajanje borbe.

Ako oba borca postignu 10 bodova, borba ulazi u “sudden death” tj. “iznenadnu smrt”, gdje pobjeđuje prvi koji zada udarac u glavu ili u tijelo. Pravilo je uvedeno kako bi ohrabrilo borce.

Udarci se računaju samo ako borci prethodno upere vrh lightsabera iza sebe. To pravilo sprječava brze, poskočne udarce kakvi se inače mogu vidjeti u mačevanju i potiče atraktivne udarce koje je lakše vidjeti i u kojima publika lakše uživa.

Sport je za sada okupio stotine sportaša, ali ne nazire se na popisu sportova Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Francuski mačevalački savez na ovaj se način odlučio poput Jedija koji se bori protiv Dark Sidea, boriti protiv sjedilačkih životnih navika 21. stoljeća, koje negativno utječu na zdravlje odraslih i djece.

U cilju im je dignuti što više ljudi na noge atraktivnim sportovima.