Mix

Želite sačuvati privatnost? Džemperi zbog kojih ćete izbjeći sofver za prepoznavanje lica

capable
capable Foto: Cap_able
Suludo i korisno, baš tako nam se i najviše sviđa.

Živimo u vremenu kada nas sve i svatko može prepoznati, uključujući i softver. Sjećate se onih trenutaka kada vas je Facebook pingao da se označite na slikama svojih prijatelja jer vas je prepoznao tamo? Ako je početkom „desetih” to bilo moguće, zamislite koliko danas toga ima. I to na svakom koraku.

Kako doskočiti ovom problemu ako ne želite da vas itko (ili išta) prepoznaje ili prati? Vrlo jednostavno! Odjećom, preferabilno pletivima!

Da, postoje džemperi, ali i majice, hlače, haljine i košulje koje će vas zaštititi od neželjene špijunaže i prepoznavanja.

Uzorci su razvijeni uz pomoć algoritama umjetne inteligencije, a sastavljeni su od oblika koji su inspirirani životinjama. Talijanski startup Cap_able stoji iza ovog projekta, a cilj je zavarati softver koji će vas prepoznati kao životinju umjesto kao osobu. U nekim slučajevima uvreda, a u drugim slučajevima korisno, lave!

Zamisli da te neka kamera prepozna kao zebru ili žirafu. Ili kao… Ništa!

Možete ovu odjeću vidjeti na djelu u videu ispod:

Odjeća nije jeftina, možete ju pronaći na stranici Cap_ablea, ali vjerujemo da se isplati ako vam je jako stalo do privatnosti. A opet… Ako imate sve Meta-proizvode kao što su Facebook, Instagram ili Whatsapp, a satima skrolate i TikTokom, možda vam ipak nije toliko stalo do privatnosti koliko mislite pa preskočite ove džempere.