Mix

Znanstvenici s Harvarda i MIT-a tvrde kako novi „kemijski kokteli“ mogu preobratiti starenje

mlada i stara ruka jedna na drugoj koja simbolizira starenje
mlada i stara ruka jedna na drugoj koja simbolizira starenje Foto: unsplash.com
Nažalost, starenje je dio života, a mladost nešto prolazno. Naravno, postoji nekolicina sretnika koji zapravo nikada ne iskuse starenje i često su dočekani s komplimentom da izgledaju 10 , 15, 20 godina mlađe od svoje stvarne dobi. Nekada smo starenje temeljili na genetici i sreći, ali znanstvenici sada tvrde da zapravo postoji način da se to preokrene.

Koktel specijaliziranih kemikalija koji pomlađuje cijelo vaše tijelo, od očiju do mozga, doslovno vraćajući vas u mladost, zvuči kao nešto iz filma. Zato smo bili iznenađeni kada smo vidjeli kako je tim znanstvenika Harvard Medical School i Massachusetts Institute of Technology (MIT) objavio, u časopisu Aging, kako je pronašao baš to.

„Identificirali smo šest kemijskih koktela koji, u manje od tjedan dana i bez ugrožavanja staničnog identiteta, obnavljaju mladenački profil transkripta na cijelom genomu i preokreću transkriptomsku starost“, stoji u studiji. „Dakle, pomlađivanje može se postići, ne samo genetskim, već i kemijskim putem.“ zaključuju znanstvenici.

mlada i stara ruka jedna na drugoj koja simbolizira starenje muškarac leži na travi prekriven šnitama krastavca Foto: unsplash.com

Istraživači tvrde da su odredili šest tretmana koji mogu preokrenuti starenje u stanicama i pomladiti ih, no istraživanje se usredotočilo samo na analizu uzoraka tkiva u laboratoriju, koja je dala ohrabrujuće rezultate, no još ni jedan tretman nije testiran na ljudima.

Iz tih laboratorijskih testova identificirali su šest kemijskih kombinacija za koje kažu da su preokrenule starenje u samo četiri dana tretmana bez promjene identiteta stanice kao u genskoj terapiji, navodi se u radu. Iako su ovi rezultati još premladi i daleko od nečeg komercijalnog ili medicinski dostupnog, doimaju se konkretni za industriju produljenja života, ali sumnjamo da će si tretman, ako ikada postane realnost, moći priuštiti smrtnici poput nas.

Iz tih laboratorijskih testova identificirali su šest kemijskih kombinacija za koje kažu da su preokrenule starenje u samo četiri dana tretmana bez promjene identiteta stanice kao u genskoj terapiji, navodi se u radu. Iako su ovi rezultati još premladi i daleko od nečeg komercijalnog ili medicinski dostupnog, doimaju se konkretni za industriju produljenja života