Mix

Znanstvenici su odgovorili na pitanje svih pitanja: Što se dogodi kad umremo?

Smrt
Smrt Foto: Folder.hr
Pitanje na koje znanstveni krugovi traže odgovor desetljećima, što se zbilja dogodi u našem tijelu kad umremo? Kako prenosi portal Express, doktor Sam Parnia na ovo pitanje odgovorio je što je slikovitije mogao:

„Smrt je proces, to nije crno-bijeli trenutak. Krajnji rezultat smrti je taj da mozak gubi kisik te se tako gube sve poveznice sa svjesnim stanjem (s realnim svijetom), postajemo nesvjesni vanjskih podržaja. Kad srce prestane kucati, svi životni procesi staju: nema krvi u mozgu, bubrezima i jetri – mi postajemo beživotna i nepomična tijela. Upravo to stanje liječnici koriste kako bi opisali smrt i obznanili da je nastupila smrt.“

Osim kliničkog stanja, smrt nastupa i mentalno. Doktor Parnia objašnjava da su mnogi ljudi, koji su umrli prirodnom smrću, osjetili stanje spokoja i mira prije samog umiranja.

Smrt Smrt Foto: Shutterstock

Neil deGrasse Tyson posebno se dotiče teme što se to događa kad umremo, koji proces tada nastupa. Ovako je on to objasnio:

„Kroz život konzumiramo i trošimo hranu koja ima neke određene kalorije (energiju), a te kalorije nam omogućuju održavanje normalno tjelesne temperature. Tom temperaturom tijela trošimo energiju kako bismo funkcionirali. Energija vam je potrebna jer se krećete, šetate – zato i jedete. Onaj trenutak kada umrete, više nemate tu energiju, temperatura tijela vam pada (i to na sobnu temperaturu). Ako dodirnete ruku mrtve osobe koja leži u lijesu, zaključit ćete da je ruka te osobe hladna. Ruka zapravo nije hladna, sobne je temperature! Svaka vaša stanica u tijelu sadržana je od energije. Ako se mrtva osoba kremira, ta energija se oslobađa u obliku topline. Tako zagrijavate zrak koji se kasnije širi svemirom. Ako se mrtva osoba pokopa, sva ta energija koja je ostala u tijelu rasprostranjuje se u živi svijet (tim tijelom se hrane crvi te drugi mikroorganizmi). Cijeli život konzumiramo floru i faunu ove Zemlje, zakopavanjem u zemlju moje tijelo to ponovno vraća Zemlji.“

Ukratko! Cirkularnost, uzimanje i davanje poanta su života i smrti – pojasnio je De Grasse Tyson u videu koji OVDJE možete pogledati u cijelosti.