Holivudski osmijeh

Zubarica otkrila kako izbjeći žute zube! Ove tehnike izbjeljivanja preporuča struka

Žuti i bijeli zube te zubarica dr Shaadi Manouchehri
Žuti i bijeli zube te zubarica dr Shaadi Manouchehri Foto: dr.shaadi.manouchehri/Instagram
Do holivudskog osmijeha možete i kod kuće

Čisto bijeli zubi postali su neodrživi standard koji su nam nametnuli poznati i slavni. Navlake za zube napravljene u najbjelijoj bijeloj boji na svijetu sve su češće, a ljudi često uništavaju svoje zube kako bi postigli ovaj poželjni izgled.

Često izbjeljivanje zuba može imati štetne posljedice, tako da pri njemu treba biti oprezan, no stručnjaci tvrde kako to nije nemoguće postići kod kuće.


Nedavna objava dr. Shaadi Manouchehri, na Instagramu @dr.shaadi.manouchehri, otkrila je da navike poput pranja zubi nakon doručka ili jutarnje kave oštećuju vašu caklinu, što će neizbježno uzrokovati oštećenje vaših zuba i rezultirati žutom nijansa zubiju.

Ne brinite ako ste ponekad preskočili pranje zubi prije spavanja ili nakon pića, postoji nekoliko načina na koje možete izbjeći ili spasiti žute zube.

Specijalizirane paste za zube

Naravno, neće vam svaki proizvod koji reklamira holivudski osmijeh dati holivudski osmijeh u roku od nekoliko dana kao što se reklamira, ali vjerojatno mogu pomoći u izgledu vaših zubi.
Također vrijedi potražiti pastu za zube koja kombinira sastojke kao što su soda bikarbona i vodikov peroksid koji su sredstva za izbjeljivanje i mogu poboljšati izgled obojenih zubi.

Naravno pritom treba biti oprezan. Pripazite da ne pretjerate jer pretjerana uporaba također može oštetiti vaše zube.
Prema Američkoj stomatološkoj udruzi, vodikov peroksid ne bi trebao prijeći koncentraciju od 3,5%, dok neke tvrtke navode da je postotak između tri i šest siguran za upotrebu.


Trake i slični proizvodi za izbjeljivanje postali su sve popularniji u posljednjih nekoliko godina kao metoda brzog rješavanja problema, no važno je ne pretjerati s njihovom uporabom.
Pasta za zube koja sadrži ugljen također može biti korisna, međutim, kao i trakice za izbjeljivanje, važno je da ih ne koristite pretjerano jer će na kraju oštetiti vašu caklinu.

Hrana koju treba izbjegavati

Kava i čaj su glavni krivci za žutu boju zuba, no oni nisu jedina namirnica zbog kojih vaši zubi mogu požutjeti.
Gazirana pića, pića od agruma i crno vino zbog svoje slatke i/ili kisele prirode također mogu uzrokovati mrlje, koja je štetna za zube.

Hrana poput curryja, umaka na bazi rajčice i bobičastog voća također može uzrokovati eroziju cakline.
Ne predlažemo da živite samo na vodi i običnom povrću, ali ključna stvar koju treba zapamtiti s bilo kojom hranom je umjerenost.