Report

Bacio jaje iz svemira i nekim čudom nije puklo! Pogledajte kako mu je to pošlo za rukom

jaje u svemiru i youtuber Mark rober
jaje u svemiru i youtuber Mark rober Foto: YouTubescreenshot/@MarkRober
Kažu da se ne smijemo igrati s hranom, ali upravo to je učinio bivši NASA-in inženjer kada je jaje ispustio iz svemira, a pritom se nije razbilo.

Mark Rober, prije nego što je postao YouTuber, bio je NASA-in i Appleov inženjer, a odlučio je izvesti popularan eksperiment s jajetom. Cilj eksperimenta je osmisliti napravu koja će, jaje bačeno s određene visine, sigurno prizemljiti odnosno spriječiti da jaje postane kajgana.

Vođen svojim životopisom inženjera, odlučio se eksperiment dovesti do maksimalnih granica, točnije jaje ispustiti iz svemira i vratiti ga nazad u jednom komadu.

Plan je bio staviti jaje u raketu koja će odletjeti u svemir pomoću balona, koji bi zatim ispustio raketu natrag prema Zemlji. Početna ideja bila je da raketa s jajetom sleti na vrlo meku podlogu, kako se jaje ne bih razbilo pri padu.

Jedna od ključnih stvari, s kojima se Mark morao pozabaviti, bila je zaštita jajeta na putovanju u svemir, budući da ga je trebalo izolirati kako se ne bih smrznulo i puklo na putu u svemir. Tijekom dvosatnog uspona u svemir našli su na problem, užad se omotale oko uzice dizajnirane da ispusti balon što je prouzročilo da cijela naprava počne padati.

Cijela naprava padala je na Zemlju brzinom od 150 km/h, a pritom se nije pravilno odvojila, što je riskiralo propast cijelog eksperimenta i smrt nedužnog jajeta. Na sreću raketa se, u padu, uspjela otkvačiti i sletjeti na tlo, gdje su je, nakon kratke potrage, pronašli. Otvorivši raketu, Mark je posegnuo unutra i uspio izvaditi jedno nerazbijeno jaje, što je eksperiment učinilo uspješnim, a jaje poznatim astronautom.