Slobodan pad

Doktor objasnio bizaran razlog iza sanjanja kako padamo

Doktor objašnjava problem i muškarac koji pada
Doktor objašnjava problem i muškarac koji pada Foto: dr.z_neurosurgery/Screenshot
Svima se ovo dogodilo, a stručnjak je otkrio i zašto

Sigurno ste se nekada trznuli u snu, bilo da ste sanjali kako skačete iz aviona ili padate s vrha zgrade, taman prije nego što trebate pasti, trznete se i probudite. Kad shvatite kako je to bio samo loš san, vratite se spavati i zaboravite da se išta dogodilo.

Takve snove mnogi dijelimo, a jedan je stručnjak otkrio kako iza svega postoji razlog. Nije to plod naše mašte, to je nešto što je poznato kao "hipnički ili mioklonični trzaj". On se događa dok tonemo u san i naše tijelo prilagođava rad mišića jer nam neće trebati tijekom odmora.

Znanstvenici nisu sasvim sigurni što je uzrok takvih trzaja, a neki se pitaju je li to zato što niste dovoljno odmorni i opušteni dok ležite u krevetu spremni za spavanje. TikToker dr. Z govorio je o nekim znanostima iza ove pojave i otkrio je koji bi uzroci trzanja mogli biti mogući.

"Stvari poput stresa ili nedostatka sna", istaknuo je kao mogući razlog za hipničko trzanje. “Dokazano je da previše kofeina također dovodi do hipničkih trzaja.'' otkrio je stručnjak i nastavio "Ali neuroznanstveno objašnjenje za to je da kada vaš mozak prelazi iz stanja budnosti u stanje pospanosti, ponekad može pogrešno protumačiti signal kao potencijalni pad.".

@dr.z_neurosurgery These are hypnic jerks or hypnagogic jerks. Also jnown as twitching while falling asleep. #sleep #sleephygiene #bettersleep #improvesleep #brain #neuroscience #healthandwellness #mentalhealth ♬ original sound - Dr. Z 🧠 Neurosurgery


Eto ga, dok tonete u san, vaš mozak ponekad misli da zapravo pada i odluči da treba sve na radnim mjestima. Kao odgovor, mozak tjera tijelo da se probudi, što je razlog zašto se ljudi probude ako se osjećaju kao da padaju. TikTok doktor rekao je da postoje neki stručnjaci koji misle da bi ovo mogla biti evolucijska stvar kako bi se osiguralo da osoba može na vrijeme reagirati na opasnosti.

Rekao je da općenito takve stvari nisu nešto oko čega bi se trebalo brinuti jer je prilično prirodno, ali ako ste stvarno zabrinuti zbog toga, možda biste trebali o tome razgovarati s medicinskim stručnjakom.

Želite li se sami izliječiti, liječnik predlaže izbjegavanje alkohola ili kofeina prije spavanje jer oni mogu ometati san.
Također je preporučio da ''stvorite rutinu za smirivanje pri odlasku na spavanje kako bi vaš mozak znao da ide spavati, opuštanje prije nego što padnete trebalo bi biti od pomoći.''.

Također savjetuje kako noćni trening može imati utjecaja na probleme sa spavanjem jer tako tijelo pripremamo za još napora, što može spriječiti da lagano zaspimo.