maksimalan učinak

Doktor otkrio zašto je loše popiti kavu ujutro. Bolje ju je popiti u ovom razdoblju

osoba koja se budi i šalica kave
osoba koja se budi i šalica kave Foto: unsplash.com
Iako bi šalica dobre kave mogla popraviti jutro, liječnik je istaknuo kako to i nije najbolja ideja

Na profilu @dr.karanr dijeli savjete o svemu, a objasnio je zašto ispijanje kave trebate ostaviti za kasnije. Dr. Karan je rekao: „Nemojte ujutro piti kavu da vas razbudi“ i nadodao “Vaše tijelo vas prirodno budi kortizolom, ujutro dobijete dozu kortizola“. Za one koji ne znaju, kortizol je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda, a čija je najznačajnija zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa, stoji na stranici Labplus.hr.

@dr.karanr Do you do this? #morningroutine #schoolwithdrkaran #learnontiktok #sleep #coffee ♬ Runaway by Kanye Piano – Henry Cantu

Rekao je kako kavu treba sačuvati do sredine jutra kada nam razina energije i kortizola padne te da će nas, poticaj koji dobivamo iz kofeina, podići i bit ćemo bolje. Popijemo li kavu ujutro, maksimalna razina kortizola proizvodi se između 8 i 9 što znači da ne izvlačimo maksimum učinka kofeina. Umjesto pijenja kave odmah kad se probudimo, sačuvajte je za vrijeme kada vam kortizol padne.

Savjet dolazi iz videa pod naslovom „Tri greške koje činiš svako jutro.“, a uz savjet o kofeinu podijelio je i zašto ne bismo trebali odgađati alarm i odmah provjeravati mobitel kad se probudimo.

Pritiskom gumba za odgodu, tijelo uvjeravamo da ulazimo u još jedan ciklus spavanja, uzrokujući oslobađanje hormona koji potiču više sna, što u konačnici rezultira tijelom punom kemikalija za spavanje koje nas drže umornima.

Mozak postupno povećava budnost, prelazeći s delta na theta na alfa moždane valove. Što se tiče provjeravanja telefona čim se probudimo, ta praksa nije dobra je time mozak preskače theta i alfa moždane valove, što nas čini nervozne.