Report

Drake izbacio novi album! Je li ga J. Cole dissao u zajedničkoj pjesmi

reperi Drake i J Cole u poznatom memeu u kojem Spidermani pokazuju jedan na drugoga
reperi Drake i J Cole u poznatom memeu u kojem Spidermani pokazuju jedan na drugoga Foto: twitterscreenshot@complexmusic
Drakeov novi album For All The Dogs konačno je stigao. Riječ je o osmom solo albumu, a sastoji se od 23 pjesme. Ipak, obožavateljima je najzanimljivija šesta pjesma albuma, „First Person Shooter“, na kojoj gostuje J. Cole, a jedan njegov stih već budi rasprave na internetu.

Naime u pjesmi J. Cole postavlja važno pitanje „Love when they argue the hardest MC/ Is it K-Dot, is it Aubrey, or me?/ We the big three like we started a league/ But right now, I feel like Muhammad Ali.“. Stihom „Is it K-Dot, is it Aubrey, or me?“, J. Cole aludira na današnju rap scenu u kojoj su Kendrick “K-Dot” Lamar, Aubrey “Drake” Graham i on vodeći izvođači.

Što je tu toliko čudno? Kada gledamo popularnost, brojke i kritike možemo se složiti kako su njih trojca na krovu današnje rap scene, no jedna nam je stvar uvelike zanimljiva, a to je dio u kojem se J Cole usporedio s Muhammadom Alijem, koji je poznat po svom nadimku „The Greatest“. Znači li to da je J Cole upravo rekao kako je najbolji reper između trojica i je li ovo suptilan diss Drakeu?

Moglo bi se tako reći, poslušamo li sljedeći stih „The one that they call when they shit ain’t connectin’ no more, feel like I got a job in IT“, koji nam sugerira kako Drakeovi posljednji projekti nisu bili izrazito popularni, pa sada zove njega u pomoć.

Sada vam se ovo možda sve čini malo nategnutim, no to nije sve. Prije suradnje s Drakeom na ovoj pjesmi, J. Cole je gostovo u pjesmi Lil Yachtija „The Secret Recipe“ gdje je repao „I’m on your song, your streams going up, not quite the Drake effect“. Ovdje je pohvalio Drakeove brojke sa streaming platformi, no možemo se složiti kako su, i dalje impresivne, brojke u padu u usporedbi s albumima koje je izbacivao prije nekoliko godina.

Govore li brojke zapravo koliko je neko dobar glazbenik? Brojke sigurno ukazuju na popularnost i komercijalni uspjeh nekog izvođača, albuma i pjesme, no ne garantiraju kvalitetu, a poznato je da se njima može i manipulirati.

Prisjetite se hita „A Lot“ 21 Savagea u kojem također gostuje J Cole. Tamo svoj dio udarno započinje i odmah prelazi na stvar „Question?/How many faking they streams? (A lot)/Getting they plays from machines?“ pritom govoreći kako je glazbena industrija namještena i kako tim brojkama ne treba vjerovati. Upravo je ovaj stih započeo glasine kako je riječ o dissu namijenjenom Drakeu.

Prave namjere J. Cola nikada nećemo znati, no možemo zaključiti kako je, u umjetničkom smislu, Drake puno lošiji i od Kendricka i J Colea. To je vidljivo prema iscrpnim popisima producenata i ghostwritera ispod skoro svake Drakeove pjesme, no njegov komercijalni uspjeh, svjetsku slavu i marketinško carstvo, J Cole i Kendrick, mogu samo sanjati.