Report

Hladnije vrijeme donosi zaleđena vjetrobranska stakla! Donosimo kako ih pravilno i brzo odlediti

automobil koji vozi po snijegu ledu zimi
automobil koji vozi po snijegu ledu zimi Foto: unsplash.com
Zima nam se približava, a s hladnim dijelom godine, dolazi i potreba za odmagljivanjem i odleđivanjem vjetrobranskog stakla. Donosimo vam kratak savjet kako izbjeći uobičajenu pogrešku koju čine mnogi vlasnici automobila i kako ju sanirati kad se dogodi.

Vlasnici automobila svjesni su ove iritantne pojave i često dugo čekaju da se vjetrobransko staklo odledi, što je posebice naporno ako čekate na hladnoći ili negdje žurite. Na internetu postoji mnogo savjeta i trikova o tome kako što brže odmagliti i odlediti prozore. Evo samo par:

@roosterinsurance The best hacks, tips and tricks to defrost you car windscreen in this cold weather ❄️🚗 #car #driving #uk #carhacks #cartok ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) – howlingindicator

Ipak, pravu tajnu kako spriječiti tu iritantnu pojavu, otkrio nam je Eden Tires, a prenosi nam RSVP Live. Tajna je u korištenju opcije za cirkulaciju zraka ili kako je objasnio stručnjak „Kao opće pravilo, kada je vani hladno, provjerite je li cirkulacija zraka isključena! Gumb za cirkulaciju zraka najbolje je koristiti uz klima uređaj tijekom toplog vremena. Tijekom hladnijeg vremena to nema puno koristi, a može čak biti i štetno.“.

Sigurno nije tako jednostavno, no stručnjak je objasnio utjecaj koji ova opcija ima „Neki vozači misle kako nema smisla da u automobil ulazi hladan zrak, ako koriste grijače. Međutim, najbolje je isključiti cirkulaciju zraka.“. Stručnjak je zaključio kako „Glavna mana cirkulacije zraka je ta što zadržava vlagu u automobilu, što rezultira zamagljivanjem vjetrobrana, posebno kada je vani hladno i vlažno. Vozite li sa sobom putnike, ova opcija može uzrokovati zagušljivost i učiniti vas pospanima.“.

automobil koji vozi po snijegu ledu zimi kokpit automobila i gumb za cirkulaciju zraka unutar vozila Foto: Folder.hr

Gumb za cirkulaciju zraka prikazuje strelicu koja se kreće ukrug u automobilu, a opcija ne dopušta ulazak zraka izvana, već cirkulira zrak unutar vozila. Opcija je praktična i za sprječavanje ulaska neugodnih mirisa u vozilo, ali izgleda kako ju je zimi bolje isključiti.