Brza hrana je sve skuplja i sporija

Istraživanje tvrdi kako brza hrana postaje luksuz! Vrijedi li i za Hrvatsku ovaj trend?

Muškarac koji nema novca i brza hrana
Muškarac koji nema novca i brza hrana Foto: Canva
Jeste li osjetili razliku?

Nekada smo bezbrižno mogli sjesti u omiljeni restoran brze hrane i najesti se za male novce. Bilo da je riječ o popularnim franšizama ili malim lokalima, moglo se pronaći nešto za svaki džep. Ipak, taj trend kao da je nestao, a cijene brze hrane skoro su jednake onima u restoranima.

Srećom, Matt Schulz i portal za financijsko savjetovanje Lending Tree, prenjeli su nam zanimljivo istraživanje koji objašnjava taj trend. Kako bi saznali više, ispitali su više od 2000 odraslih Amerikanaca o njihovim pogledima i ponašanju u vezi s brzom hranom i kako su se promijenili nakon što je naizgled sve postalo skupo.
Muškarac koji nema novca i brza hrana Brza hrana Foto: Canva
Ameriku često nazivaju i zemljom brze hrane, no očito se vremena mijenjaju. Naime, 3 od 4 Amerikanca obično jedu brzu hranu barem jednom tjedno, ali većina (njih 62%) kaže da je jedu i manje zbog rasta cijena. Zapravo, istraživanje je pokazalo kako je 65% Amerikanaca bilo šokirano visokom cijenom računa za brzu hranu u posljednjih šest mjeseci.

Također su zaključili kako 78% potrošača na brzu hranu gleda kao na luksuz jer je sve skuplja, zato se Amerikanci odlučuju jesti kod kuće. Gotovo polovica (46%) kaže da hrana u restoranima brze hrane košta slično kao i u njihovim lokalnim restoranima, dok 22% kaže da je brza hrana skuplja.

Generacijama je brza hrana bila brz, jeftin i prikladan način prehrane za Amerikance tijekom užurbanih večeri, nakon dugog radnog dana ili čak kada se nikome ne da kuhati.
Muškarac koji nema novca i brza hrana Brza hrana Foto: Canva
Slična se situacija nazire i kod nas, ali nažalost kod nas nije provedeno ovako iscrpno istraživanje. Ipak osjetimo kako su računi iz restorana brze hrane malo višeg iznosa iz mjeseca u mjesec, a popusti i akcije kao da su nestali.
Neki su strani portali čak prenosili vijesti o padu prodaje brze hrane u velikim franšizama, kao odgovor kupaca na visoke cijene, no sumnjamo kako je smanjenje cijena opće jedna od opcija.

Normalno da se uz porast cijena mijenjala i visina primanja te životni standard, no u posljednje je vrijeme sve veće odstupanje između tih pojmova. Već sada nam je trošak hrane gotovo identičan odlučimo li se naručiti brzu hranu ili otići sjesti u restoran, a opcija koja nam je nekad bila lijek protiv gladi ubrzo će postati luksuz, kao i svaki drugi posjet restoranu.