Report

Kako su nostalgija i dosadne pay-to-play aplikacije ponovno učinile Game Boy popularnim

Nintendo kolekcija uređaja i igara na polici
Nintendo kolekcija uređaja i igara na polici Foto: Instagramscreenshot/@gameboykingdom
Nintendovi klasični uređaji doživjeli su ponovnu mladost i to bez pomoći tvrtke Nintendo. Čini se da u 2023. ima više Game Boya nego u 90-ima ili ranim 2000-ima. Bilo da se radi o popularnim uređajima Analogue Pocket ili Pocket DMG-u tvrtke Ayaneo ili bezbrojnim uređajima sa sustavom Android, koji su dizajnirani da emuliraju igre s uređaja Game Boy i Game Boy Advance, sa sigurnošću se može reći da je tzv. „pocket gaming“ još uvijek vrlo prisutan.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli GameBoy Kingdom (@gameboykingdom)

Originalni Game Boy izašao je 1989., Game Boy Pocket ’96., Game Boy Color ’98., Game Boy Advance 2001. i više Game Boy Advance SP-ova u godinama koje su uslijedile. Game Boy je bio toliko raširen, toliko poznat, da je njegov prepoznatljiv izgled i oblik postao ikona kulture videoigara i svatko bih ga prepoznao, isto kao i prepoznatljivu igru Tetris koju smo svi igrali.

Ponovnu popularnost Game Boyja pokrenula je moderna praksa oglašavanja i poticanja na kupnju raznih dodataka, bonusa, valute igre i slično. Igranje neke igre na mobitelu, bez obzira koliko ona zabavna bila, može biti izrazito naporno jer smo bombardirani oglasima, ekskluzivnim ponudama i raznim drugim promocijama.

Game Boy je u principu konzola koja postaje igra koju odaberete, bilo da se odlučite na klasični Game Boy s igrama koje se umeću ili neki od novijih uređaja koji u sebi imaju ugrađene klasične kolekcije igara kojima možete pridodati, jednostavnost uživanja u igranju igrica pruža sate zabave.

Ne samo da postoje moderni emulatori koji omogućuju igranje klasičnih igrica uz osjećaj nostalgije, već omogućuju i igranje igrica sa svih Game Boy konzola na jednom uređaju i to bez umetanja fizičke igrice. Postoji opcija i za ljude koji su skloni klasičnim modelima Game Boya.

Naime, popularnosti Game Boya pomaže i činjenica da postoji ogromna zajednica hobista koji popravljaju i nadograđuju stare konzole dodajući im moderne značajkama kao što su veći i kvalitetniji LCD zasloni više rezolucije, punjive baterije, USB-C, bolje zvučnike i mnogo toga.

Imaj na umu da ako voliš jednostavno igrati igrice u pokretu, uvijek imaš opciju jednog od Nintendovih uređaja, a nostalgija je zagarantirana.