za ljubitelje limenih ljubimaca

Kultni automobili iz filmske povijesti: Legendarni oldtimeri koji su osvajali ekrane

Oldtimeri
Oldtimeri Foto: Canva
Bili su ključni elementi mnogih filmova.

Automobili u filmovima nisu samo sredstvo prijevoza već i ključni elementi koji pridonose atmosferi, karakterizaciji likova i zapletu priče. Neki od njih su postali legendarni, a njihova popularnost traje i desetljećima nakon premijere filma. U nastavku predstavljamo neke od najpoznatijih oltimera koji su ikone filmske povijesti.

1. DeLorean DMC-12  – Povratak u budućnost
Jedan od najprepoznatljivijih automobila iz filmske povijesti svakako je DeLorean DMC-12 iz trilogije "Povratak u budućnost" (Back to the Future). Dizajniran s karakterističnim vratima koja se otvaraju prema gore, ovaj automobil postao je simbol putovanja kroz vrijeme. Doc Brown i Marty McFly koriste ovaj futuristički automobil opremljen flux kondenzatorom kako bi putovali kroz vrijeme, a njegova jedinstvena pojava ostala je urezana u kolektivnu svijest.

2. Aston Martin DB5  – James Bond serijal
Aston Martin DB5 neizostavan je dio filmova o Jamesu Bondu. Prvi put se pojavio u filmu "Goldfinger" (1964.), gdje ga je vozio Sean Connery kao agent 007. Automobil je opremljen raznim špijunskim gadgetima, uključujući rotirajuće registarske tablice, mitraljeze, i izbacivače sjedala. Ovaj elegantni sportski automobil predstavlja vrhunac britanskog luksuza i inženjeringa.

@jamesbond007 “You'll be using this Aston Martin DB5 with modifications. Now, pay attention please…”#CarTok #60yearsofBond ♬ original sound - James Bond

3. Ford Mustang GT390 - Bullitt
Ford Mustang GT390 iz filma "Bullitt" (1968.) jedan je od najpoznatijih automobila s filmskog platna, zahvaljujući legendarnoj potjeri kroz ulice San Francisca. Steve McQueen, poznat po svojoj ljubavi prema automobilima, sam je vozio automobil tijekom snimanja. Ova scena potjere postala je standard za sve buduće filmske potjere, a Mustang GT390 stekao je kultni status među ljubiteljima automobila.

4. Volkswagen Beetle  – Herbie serijal
Herbie, simpatični Volkswagen Beetle, glavni je lik u serijalu filmova "Herbie" koje je producirala kompanija Disney. Prvi film, "The Love Bug" iz 1968. godine, prikazuje kako ovaj mali automobil s brojem 53 na haubi posjeduje natprirodne sposobnosti i pomaže svom vlasniku u raznim avanturama. Herbie je postao sinonim za prijateljstvo i lojalnost, a njegov dizajn prepoznatljiv je širom svijeta. Na oglasniku Bijelo jaje ovaj se slatkiš može pronaći za manje od 700 eura. 

@caolans_classics They look cool but old VW Beetles are painfully slow (hilarious audio from @carthrottle_official) #volkswagen #bug #classiccar #fusca #käfer #60s #london ♬ original sound - Miki Mitrev

5. Dodge Charger  – Brzi i žestoki
Dodge Charger, posebno model iz 1970. godine, igrao je značajnu ulogu u serijalu "Brzi i žestoki" (Fast & Furious). Ovaj moćni automobil predstavlja snagu i brzinu, a Vin Diesel kao Dominic Toretto često ga koristi u adrenalinskim utrkama i akcijama. Charger je postao simbol američke automobilske kulture i nezaobilazan dio filmskog svijeta trkaćih automobila.

6. Ecto-1 – Ghostbusters
Cadillac Miller-Meteor iz 1959. godine, poznat kao Ecto-1, ikonični je automobil iz filma "Ghostbusters" (1984.). Ovaj je ambulantni automobil transformiran u vozilo za lov na duhove, s prepoznatljivim sirenama i logotipom na vratima. Ecto-1 je postao jedan od najprepoznatljivijih filmskih automobila zahvaljujući svom jedinstvenom dizajnu i važnoj ulozi u filmu.

Ovi automobili nisu samo vozila – oni su sastavni dio priča koje pričaju i likova koje definiraju i teško je filmove u kojima su se pojavili zamisliti bez njih. Bez obzira na to jeste li ljubitelj filmova, automobila ili oboje, ovi kultni oldtimeri sigurno će vas inspirirati i podsjetiti na nezaboravne trenutke s velikog ekrana.