Report

Loše nam se piše: Duolingo otpušta radnike zbog umjetne inteligencija

Aplikacija za učenje stranih jezika
Aplikacija za učenje stranih jezika Foto: Shutterstock/Emre Akkoyun
Razvojem automatizacije sve više tvrtki iskorištava činjenicu da dio posla mogu prebaciti na programe umjetne inteligencije. Jedna od tih kompanije je Duolingo, poznata aplikacija za učenje stranih jezika.

Naime, nakon što su prije nekoliko mjeseci najavili da će se okrenuti umjetnoj inteligenciji koja će za njih generirati dio sadržaja, kompanija je otpustila 10 % ugovornih zaposlenika.

Dio radnika koji su prevodili i generirali sadržaja, sada će zamijeni umjetna inteligencija.

Naravno, nisu svi otkazi rezultat ove odluke, ali već tijekom 2023. godine, kompanija je odlučila podijeliti otkaze nekolicini radnika kako bi „napravili mjesta za promjene povezane s umjetnom inteligencijom u načinu generiranja i dijeljenja sadržaja“, prenosi CNN.

Iz tvrtke navode da ni jedan stalni radnik koji radi na puno radno vrijeme, nije dobio otkaz zbog uvođenja ove odluke, a za sve zaposlenike koji su potpisali ugovor na određeno, pokušali su naći alternativnu poziciju unutar kompanije, prije donošenja odluke o otpuštanju radnika.

Odluka je šokirala radnike, s obzirom na to da je tvrtka navodno obećala da u svom radu neće koristiti alate umjetne inteligencije, tvrdi bivši zaposlenik i prevoditelj Benjamin Costello, prenosi The Washington Post.

Costello je otkaz dobio u kolovozu prošle godine te vjeruje da tvrtka koristi umjetno inteligenciju, kako bi uštedjeli na plaćama ljudskih izvođača. Također, naglašava kako se kvaliteta sadržaja srozala od uvođenja ovakve prakse.

„Ima tone i tone grešaka u njemu”, rekao je referirajući se na tečaj ruskog jezika koji je sam generirao i prevodio.

Pesimistična predviđanja o budućnosti ove industrije, sve se više čine realnima, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da Duolingo nije ni prva, a ni zadnja kompanija koja će ukomponirati korištenje ovakvih alata u svoju praksu.

Zbog sve veće popularnosti programa poput Chat GPT-a, mnogi autori, novinari, pisci i prevoditelji sve češće podižu svijesti o opasnosti koju bi ovakvi alati mogli izazvati u bliskoj budućnosti.

Grupa autora trenutno tuži Open AI, zbog kršenja autorskih prava, korištenja njihovih tekstova tijekom obuke alata.