Report

Loše vijesti za pospane! Znanstvenica otkrila zašto ne smijemo odgoditi alarm

Odgoda alarma na mobitelu
Odgoda alarma na mobitelu Foto: Folder.hr
Bestselerica New York Timesa, Mel Robbins, poznata po svojim govorima na TEDx-u „How to Stop Screwing Yourself Over“ govorila je o ciklusima spavanja i zašto treba izbjegavati odgađanje alarma. Objasnila je neuroznanost  iza fenomena te sitnice i nedostatke „inercija sna“ i zašto nas čini tako omamljeno pospanima.

LADBible nam prenosi raspravu koju je znanstvenica održala na svom podcastu. Neuroznanstvenica je objasnila razlog i neuroznanost iza odgode alarma.

@missionmetamorphosis #fyp #viral #missionmetamorphosis #melrobbins #sleep #snooze ♬ original sound – Mission:Metamorphosis

Istaknula je dvije riječi: „inercija spavanja”, koju je objasnila „Kada pritisnete gumb za odgodu, budni ste, a kako se alarm isključi, vaš mozak ponovno utone u san. Istraživači su otkrili, kada ponovno utonete u san nakon što ste se probudili, vaš mozak započinje ciklus spavanja, a za završetak ciklusa spavanja potrebno je 75 do 90 minuta.”.

Nadodala je kako „osjećaj omamljenosti i iscrpljenosti“ koji nas kroz to razdoblja prati nije odraz toga koliko smo dobro spavali, već smo „ti i ja idioti jer smo pritisnuli gumb za odgodu i stavili svoj mozak u stanje inercije sna“, „Ustanite se odmah, a nakon što se malo razbudite, osjećat ćete se bolje“ zaključila je.

Eto ga, umjesto da jurimo za nadoknadom sna i očekujemo da nam dodatnih 10 minuta pruža najbolji san u životu, bolje nam je da se probudimo i započnemo s jutarnjom rutinom.