U svojem je životu svjedočio brojnim otkrićima

Napustio nas je najdugovječniji hrvatski političar Josip Joža Manolić! Ovako se svijet razvijao za njegova života

Političar Josip Manolić te stara tehnologija i izumi
Političar Josip Manolić te stara tehnologija i izumi Foto: Dnevnik.hr/Canva
Napustio nas je najdugovječniji hrvatski političar Josip Manolić

Nažalost u 105. godini napustio nas je Joža Manolić. Bio je hrvatski (prije jugoslavenski) političar, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora, partizanski borac u Drugom svjetskom ratu, hrvatski obavještajac i bivši visokopozicionirani pripadnik UDBA-e.

Uz svoje političko djelovanje poznat je po svojoj dugovječnosti koja je postala dio domaće popularne kulture. Njegove impresivne godine inspirirale su mnoge memeove i šale na internetskim portalima i društvenim mrežama.

Rođen je davne 1920., a uz razvoj i rast Hrvatske svjedočio je i velikim postignućima u svjetskoj povijesti. Kako bi dobili uvid u razvoj svijeta priredili smo popis velikih izuma i otkrića, bez kojih ne možemo zamisliti današnjicu, a dogodila su se za života našeg najdugovječnijeg političara.

Političar Josip Manolić te stara tehnologija i izumi Joža, hvala za sve Foto: Dnevnik.hr


Davne 1926. Joža Manolić, koji tada ima 6 godina ostao je bez oca koji je preminuo zbog posljedica Prvog svjetskog rata. U isto je vrijeme Robert Goddard pronašao inspiraciju u ''Ratu svjetova'' H.G. Wellsa i mogućnostima svemirskog putovanja. Kao sredovječni muškarac sredinom 1920-ih Goddard je izveo prvi probni let rakete na tekuće gorivo, s farme svoje tete u Auburnu, Massachusetts. Raketa je letjela 12,5 metara u zrak.

Nakon razvoja radija, prijenos slike bio je sljedeći logičan korak. Rana televizija koristila je mehanički disk za skeniranje slike, sve dok tinejdžer iz Utah, Philo T. Farnsworth, uvjeren da mehanički sustav ne bi mogao skenirati i sastaviti slike više puta u sekundi, već je zaključio kako je to moguće samo pomoću elektroničkog sustava. 1922. razradio je plan za takav sustav, ali je tek 1927., kad je Joža Manolić imao svega 7 godina, napravio prvi elektronički televizijski prijenos.

Joža Manolić politikom se počeo baviti 1937., a matematičar i fizičar iz Iowe, John Atanasoff, dizajnirao je prvo elektronsko digitalno računalo. Koristio bi binarne brojeve (baza 2, u kojoj su svi brojevi izraženi znamenkama 0 i 1), a njegovi podaci bili bi pohranjeni u kondenzatorima. Tako da je Joža Manolić bio politički aktivan i prije pojave računala.

1939.-1944. Drugi svjetski rat
Joža Manolić sudjelovao je u ratu kojeg je započeo kao sudionik NOP-a, a završio ga je je na dužnosti načelnika opunomoćstva Ozne za Okrug Bjelovar, a također se vjenčao za svoju prvu suprugu Mariju Erker. Svijet je u to vrijeme pogođen velikim tragedijama, a izumi povezani s nuklearnom energijom obilježili su ovo razdoblje.

1960-ih Joža Manolić diplomirao je pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a istovremeno su se pojavili i prvi laseri, elektroničke cigarete, diskete, komercijalni brzi vlakovi itd.

U 1970-ima Joža Manolić je u mirovini, no istaknuti je disident. U to vrijeme pojavile su se prvi džepni kalkulatori, ekrani osjetljivi na dodir, Litij-ionske baterije i mnogo drugih izuma koji su postavili temelj moderne tehnologije i računalstva.

U 1980-ima Joža Manolić se upoznaje sa Franjom Tuđmanom i sudjeluje u donošenju odluke o raspisivanju prvih višestranačkih parlamentarnih izbora. Istovremenom na tržištu se pojavljuju prvi mobiteli, CD-ROM, satelitska televizija, a pred kraj desetljeća Tim Berners-Lee izumljuje Internet i zauvijek mijenja svijet.

Početkom 1990-ih drugi je čovjek u novonastaloj Republici Hrvatskoj, odmah je do Franje Tuđmana, kojemu je bliski suradnik. Od 24. kolovoza 1990. do 17. srpnja 1991. obnašao je dužnost predsjednika Vlade RH, naslijedivši Stipu Mesića na toj dužnosti.

Istovremeno pojavljuje se i prva tražilica Archie, a u mobitele se umeće prva SIM kartica. Pred kraj desetljeća, glazba se počinje slušati na MP3-u, a pojavljuju se i preteče pametnih telefona, internetskih trgovina aplikacijama te društvenih mreža.

Početkom novog tisućljeća, Manolić polako napušta politiku i svoju poziciju predsjednika HND-a te se okreće mirovini.