Report

Nemojte gutati žvakaće! Ljudima se zgadile žvakaće nakon što su vidjeli kako se proizvode

žena koja puše balon od žvakaće gume na podlozi od žvakaćih guma
žena koja puše balon od žvakaće gume na podlozi od žvakaćih guma Foto: Folder.hr
Kao djetetu vjerojatno su vam govorili da nikada ne gutate žvakaću gumu jer će vam zauvijek ostati u želucu ili nešto u tom smislu. Svi se sjećamo one situacije panike kada ste prvi put neizbježno slučajno progutali komadić, samo da biste shvatili da to i nije tako velika stvar. Ili ipak je?

Popularna emisija „How It’s Made“ na YouTubeu je objavila kratki video koji pokazuje kako se proizvodi i od čega se sve sastoje žvakaće.

Kratki dokumentarac objašnjava kako je žvakaću izvorno u SAD-u izumio zubar prije nego što je postala slatkiš poznat kao žvakaća guma i dobila oblik kuglice.

„Sve počinje s bazom gume, stvari koja čini žvakaću gumu, žvakaćom.“ kaže pripovjedač dok video prikazuje kuglice žvakaće gume posute prahom kako bi se spriječilo njihovo lijepljenje. Tradicionalno, baza dolazi od smole drveta, ali današnja je žvakaća guma sintetička i izrađena od plastike i gume.

Dosta zabrinjavajuće, nije ni čudo što se ljudi zaklinju da više neće gutati žvakaće. Baza se ulijeva u mikser gdje se dodaje umjetna boja i okus prije nego što se sve promiješa poput tijesta za kruh. Prilikom miješanja, smjesi se dodaje glukoza kako bi guma dobila prepoznatljiv sladak okus. Dekstroza, zaslađivač u prahu, dodaje se na posljetku, a sve se nastavlja miješati oko 20 minuta. Miješanjem se stvara toplinu koja pomaže da se svi sastojci otope i sjedine.

Video prikazuje ružičastu gnjecavu smjesu sa žilavim plastični elementima koji se odvajaju u procesu miješanja.

žena koja puše balon od žvakaće gume na podlozi od žvakaćih guma ružičasta smjesa od koje se izrađuje žvakaća guma u mikseru tvornice Foto: YouTubescreenshot/@DiscoveryUK

Užasnuti, gledatelji su počeli ostavljati komentare ispod videa. Jedan je napisao „Podsjetnik, nikad ne gutaj žvakaću jer je napravljena od plastike i gume“, dok je drugi dodao „Ahhh da, svaki dobar slatkiš počinje s gumom i plastikom.“.

Jedan se gledatelj našalio s trajanjem okusa žvakaćih guma, kad je napisao „Morat ćete pronaći novi način da aromatizirate žvakaću gumu jer traje samo 10 sekundi, a nakon ostaje samo okus gume.“, dok je drugi urnebesno istaknuo „Dakle, ono što želite reći je da stroj prvi žvače našu žvakaću gumu?“.

Iako bi vas mogla zgroziti činjenica da je žvakaća guma napravljena od plastike i gume, zapravo vam neće naštetiti ako je progutate. Elizabeth Rajan, M.D. kaže, prenosi nam LADBible „Iako je žvakaća guma dizajnirana za žvakanje, a ne za gutanje, općenito nije štetna ako se proguta. Narodna predaja kaže da žvakaća guma, koja se proguta, stoji u želucu sedam godina prije nego što je možemo probaviti, ali to nije istina.“.