Zdravlje na prvom mjestu

Ova vježba pomaže u snižavanju krvnog tlaka! Nova studija pokazuje koje su vrste tjelovježbe najbolje za sniženje krvnog tlaka

Trening i zdravlje srca
Trening i zdravlje srca Foto: Canva
Plank i izdržaj u čučnju imaju bitniju ulogu od mućenja na treningu

Istraživanje otkriva kako su statičke izometrijske vježbe, koje angažiraju mišiće bez pokreta, poput izdržaja u čučnju (također poznati kao čučanje uza zid) i planka, najbolje za snižavanje krvnog tlaka.


Novo istraživanje sustavna je analiza preko 270 studija, a objavljeno je u British Journal of Sports Medicine (BJSM) i potvrđuje da mnoge vrste tjelovježbe, uključujući aerobne aktivnosti, trening s utezima i intervalni trening visokog intenziteta, pomažu u snižavanju krvnog tlaka, ali otkrilo je kako izometrijske vježbe nude najveću korist.
Odavno je poznato kako tjelesna aktivnost pozitivno utječe na krvni tlak, a liječnici često preporučuju aktivnosti koje su zdrave za srce poput hodanja, trčanja i vožnje bicikla kao najbolji izbor za pacijente s hipertenzijom.


Ipak, izometrijske vježbe gotovo su dvostruko učinkovitije u snižavanju krvnog tlaka u usporedbi s kardiom, pokazuje studija.


Što su statičke izometrijske vježbe?


Da biste izveli statičku izometrijsku vježbu, tijelo držite u jednom položaju dok vam se mišići ne umore. Primjeri uključuju sjedenje uza zid, plank, most i sl. Izometrijske vježbe izvrsna su opcija za starije osobe i ne zahtijevaju nikakvu posebnu opremu.


Zašto je izometrijska vježba najbolja za krvni tlak?


Kada radite bilo koju vrstu vježbe, vaš krvni tlak se privremeno povećava jer vaše srce jače pumpa, snažnije pokrećući krv kroz vaše arterije. Vježbate li više, vaše srce postaje jače, tako da može pumpati krv uz manje napora, a to može pomoći da se vaš krvni tlak, pri mirovanju, smanji.


Izometrijske vježbe mogu ponuditi dodatnu korist jer kada zadržite mišićnu kontrakciju, ograničavate protok krvi u te mišiće, a prestankom vježbe dobivamo veliki nalet krvi u vježbom zahvaćeno područje. Taj dodatni protok krvi potiče stjenku arterija na proizvodnju dušikovog oksida, što uzrokuje opuštanje i širenje krvnih žila, što u konačnici smanjuje krvni tlak.


BJSM studija otkrila je da samo tri sesije tjedno izometrijske vježbe mogu dovesti do značajnog smanjenja krvnog tlaka. Ako vam je dijagnosticiran visok krvni tlak ili drugi kardiovaskularni problemi, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego započnete program vježbanja.