Zdravo i ukusno

Ovih nekoliko namirnica liječnik preporučuje kao pomoć pri gubitku kilograma! Pogledajte što ističe kao odličnu opciju

Hrana
Hrana Foto: Canva
Ove će namirnice olakšati gubitak kilograma, a da pritom ne ostanete gladni

Dr. Michael Mosley, BBC voditelj i autor koji je popularizirao 5:2 dijetu i razvio Fast 800 dijetu, koja kombinira post i prehranu po mediteranskom obrascu i dijeli pet skupina namirnica koje trebate uključiti u svoju svakodnevicu kako biste izgubili kilograme.

Mosley ističe važnost povrća bez škroba, maslinovog ulja, punomasne mliječne proizvode, orašastih plodova i sjemenki te nemasnih proteina.
Povrće koje Mosley preporuča su brokula, špinat, cvjetača, krastavci i patlidžan jer „sadrže mnoštvo vitamina, minerala i drugih važnih hranjivih tvari poput fitokemikalija“ koje su pokazale da smanjuju razinu kolesterola i rizik od dijabetesa tipa 2, dok pomažu probavi.

Maslinovo ulje, s druge strane, može se koristiti kao preljev za salatu ili umak. Ono je „dobra“ masnoća koja sadrži protuupalne spojeve poput oleinske kiseline, omega-3 masnih kiselina i polifenola, tvrdi Mosley na stranici Fast 800. Poznato je da smanjuje učinke depresije i zdravlja crijeva, smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i snižava krvni tlak.

Studija iz 2022. godine s Harvarda otkrila je da ljudi koji su konzumirali malo više od pola žlice maslinovog ulja dnevno imaju 19% manji rizik od smrti tijekom 28 godina u usporedbi s onima koji to nisu činili. Istraživači su istaknuli da bi maslinovo ulje trebalo zamijeniti maslac, margarin i majonezu.

Mosleyeva potpora mliječnim proizvodima s punim masama, poput grčkog jogurta i mlijeka, može izgledati iznenađujuće. Smjernice za prehranu Amerikanaca preporučuju mlijeko s niskim udjelom masti (1%) ili obrano mlijeko, ali Mosley tvrdi da je punomasno mlijeko „ zdravija opcija“.
„Sadrži više esencijalnih masnih kiselina poput omega-3, visokih razina proteina, vitamina B-12 i joda, sve što je prepoznato kao usporavanje kognitivnog propadanja, smanjenje anksioznosti i depresije, kontroliranje energetskih razina i poboljšanje metabolizma", piše Mosley.

Također na Mosleyevom popisu su orašasti plodovi i sjemenke poput badema, indijskih oraščića, lješnjaka i pistacija, te nemasni proteini poput ribe, puretine, pilećeg prsa i tofua.
„Dijeta bogata nemasnim proteinima ima mnoge zdravstvene prednosti: smanjuje glad, snižava krvni tlak, pomaže u upravljanju težinom, poboljšava masu i snagu mišića, te smanjuje rizik od osteoporoze jer je nemasni protein izvrstan za zdravlje kostiju“, napisao je Mosley.