Vježbom protiv starenja

Ove vježbe pomažu pri usporavanju starenja! Doktor otkrio koje su to vježbe za održavanje mladosti

Oprema za vježbanje i doktor
Oprema za vježbanje i doktor Foto: Canva
Ove vježbe mogu vam pomoći pri održavanju vašeg tijela mladim i zdravim

 Mnogi su za mladost spremni otići i van granica normalne, a starost izbjegavaju sve dok ih prirodno ne sustigne. Neki se pridržavaju strogih dijeta, rutina za očuvanje kože i zdravlja, a nije rijetko vidjeti ni neke ekstremne poteze.

Na primjer, jedan je doktor proveo tri mjeseca ispod površine mora, a izašao je zdravstveno mlađi za 10 godina, a sve o tom slučaju pročitajte u nastavku.

Ipak, vježbe koje usporavaju starenje otkrio nam je dr Michael Mosley, a objasnio je i kakav utjecaj imaju na naše tijelo i zdravlje. U svom podcastu pod naslovom Just One Thing, dr Mosley je kao odličan način vježbe istaknu Hatha jogu.

Healthline tu vrstu joge opisuje kao ''krovni pojam za opisivanje mnogih najčešćih oblika joge koji se danas podučavaju na Zapadu', u kojoj sudionici pokreću svoje tijelo, polako, ali s namjerom, u pozama kako bi ''izazvali snagu i fleksibilnost'' dok se također fokusiraju na ''opuštanje i svjesnost'' kroz ''kontrolirano disanje i držanje''.''.

Kako ona utječe na usporavanje procesa starenja?

Dr. Mosley je primijetio kako većina vrsta joge ''uključuje fizičke poze, kontrolu disanja i meditaciju'', koja, ako se redovito izvodi, smanjuje kroničnu upalu, što bi moglo pomoći u smanjenju depresije i tjeskobe, a neka nova uzbudljiva istraživanja sugeriraju da bi vam mogla koristi čak i na staničnoj razini''.

Dodao je: "Postoje neka stvarno zanimljiva istraživanja koja sugeriraju da redovito bavljenje jogom može smanjiti kroničnu upalu, koja je povezana s bolestima srca i rakom, a bavljenje jogom također može poboljšati vaše raspoloženje, što bi vam moglo pomoći u motivaciji i pokrenuti vas i u drugim područjima djelovanja.".

U 12-tjednoj studiji koja je provedena 2017., a objavljena u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity, sudjelovalo je 96 osoba uključenih u ''intervenciju načina života temeljenu na jogi i meditaciji' kako bi se vidjelo kako to utječe na životni vijek stanica njihova tijela. Studija je otkrila da su joga i meditacija ''značajno smanjile stopu starenja stanica''.

Druga studija iz 2017. uključila je pacijente s depresijom. Jedna grupa sudionika proučavala je povijest joge, a druga je aktivno sudjelovala u sesijama joge, obje po 90 minuta svaki tjedan. Skupina koje je učila povijest navodno primijetila samo 10-postotno poboljšanje u razini depresije, prenosi nam LADBible, a skupina koje je prakticirala jogu ostvarila je poboljšanje od 60 posto i navodno se više nije smatrala klinički depresivnom.

Dr. Mosley je istaknuo i postajanje teorija koje naglašavaju da ''joga također može potaknuti našu mitohondrijsku funkciju, jedinice unutar naših stanica koje nam daju energiju''.

Profesorica Rima Dada, sa All India Institute of Medical Sciences u New Delhiju, priključila se raspravi i dodala je da kada mitohondriji proizvode manje energije, to je ''zapravo uzrok funkcionalnog opadanja tkiva'' i ''kako počinjemo stariti''.

Zaključila je: "Kroz naše studije otkrili smo da joga može poboljšati integritet mitohondrija kao i integritet nuklearne DNK. Ako se integritet mitohondrija poboljša, on proizvodi više ATP-a, više energije i time možete usporiti funkcionalni pad tkiva.''.

"Ako jogom možemo poboljšati integritet mitohondrija, smanjiti oksidativni stres i upalu, povećati ukupni antioksidativni kapacitet, zapravo možemo odgoditi ili usporiti stopu staničnog starenja, čime se smanjuje naša biološka starost." zaključila je Dada.