Motivacija je ključ uspjeha

Psiholog otkriva 3 načina za “manifestiranje“ uspjeha! Saznajte što trebamo napraviti

Ključ uspjeha
Ključ uspjeha Foto: Canva
Kroz ova tri koraka do životnog uspjeha

Opće je vjerovanje kako je motivacija temeljni element u mijenjanju navika. Međutim, motivacija nije fiksna psihološka osobina ili inherentna karakteristika ličnosti.
Umjesto toga, ona je dinamična kvaliteta koja se može njegovati i kultivirati tijekom vremena kroz namjeran trud i praksu.

Srećom psiholog dr. Mark Travers otkriva kako motivacija nije unaprijed određena, već se može razvijati različitim strategijama i pristupima, a podijelio je tri strategije za jačanje motivacije i postizanje vaših ciljeva. Svoja je saznanja utemeljio na znanosti.

1. Jasno definirajte svoje ciljeve

Jasno definiranje ciljeva i razumijevanje razloga koji stoje iza njih odličan je način za jačanje motivacije. Kada imate jasnu sliku o tome što želite postići i zašto vam je to važno, veća je vjerojatnost da ćete ostati usredotočeni i predani poduzimanju radnji.
Prvo, bitno je postaviti specifične, mjerljive, ostvarive, relevantne i vremenski ograničene (SMART "specific, measurable, achievable, relevant and time-bound") ciljeve.

Studija, objavljena u Psychological Bulletin, naglašava važnost postavljanja izazovnih ciljeva za povećanje motivacije i postizanje uspjeha. Jasni ciljevi potiču pojedince na usmjeravanje više truda kako bi ih postigli, što dovodi do većeg truda, ustrajnosti i motivacije.
"Jednako je važno razumjeti "zašto" želite ostvariti ciljeve.
Razmislite o tome zašto je postizanje ovih ciljeva značajno za vas osobno. Emocionalno povezivanje s vašim ciljevima pruža intrinzičnu motivaciju i pomaže vam da prevladate prepreke.“ ističe Travers.
Kako biste razjasnili svoje ciljeve,

Travers savjetuje odgovaranje na pitanja poput:
„Koje konkretne korake mogu poduzeti kako bih se približio cilju?“
„Koliko je ta promjena značajna za mene?“
„Koje su moje tri glavne motivacije za postizanje ovog cilja?“
Naime, rastavljanje velikih ciljeva na manje zadatke, kojima je lako upravljati, pomaže pri uspjehu i približavanju konkretnom cilju, a pomoću njih možete pratiti vlastiti napredak. Odgovaranje na spomenuta pitanja može ojačati vašu predanost i motivaciju, a sprječava preopterećenost obavezama te pruža jasan put prema postizanju vaših ciljeva

2. Mudro se nagradite
Općenito je mišljenje kako će dodatne nagrada za aktivnost koju već volite, cijelu stvar učinit još boljom. Međutim, suprotno to uvjerenju, poticanje zadataka za koje su ljudi ionako motivirani može imati negativne učinke i zapravo smanjiti motiviranost.

„Kada pojedinci dobiju nagrade za zadatke koje već smatraju ugodnim, njihova naknadna motivacija za sudjelovanje u tim aktivnostima može pasti. Ovaj fenomen naziva se učinak pretjeranog opravdavanja.“ ističe Travers i otkriva kako se pravilno nagrađivati.
Vanjske nagrade treba umjereno koristiti, iako nagrade mogu biti učinkovite u povećanju motivacije za aktivnosti koje inače nisu privlačne, važno ih je koristiti štedljivo. Pretjerano oslanjanje na vanjske nagrade može dovesti do smanjenja motivacije.

“Postepeno ukidajte nagrade kako vaš interes raste. Kako postajete sve više zainteresirani za neku aktivnost, postupno ukidajte vanjske nagrade. To vam omogućuje prijelaz s oslanjanja na vanjske poticaje na pronalaženje užitka i zadovoljstva u samoj aktivnosti.“ Savjetuje Travers.

3. Zamislite putovanje, a ne samo odredište
Iako je fiksiranje isključivo na krajnji cilj primamljivo, živopisno zamišljanje njegovog postignuća ponekad može oslabiti motivaciju i učiniti ga težim.
Umjesto toga, pomicanje fokusa prema vizualizaciji samog putovanja, procesa rasta, učenja i razvoja, pokazalo se boljom strategijom. „Istraživanje naglašava kako fokusiranje na proces umjesto na postizanje cilja povećava vaše šanse za uspjeh.“ zaključio je Travers.

Stručnjak kao učinkovitu metodu ističe davanje prioriteta „djelotvornim koracima u početnim fazama postizanja ciljeva, poput širenja mreža ili usavršavanja tehničkih vještina.“ i naglašava da „Kako napredujete, preusmjeravanje fokusa može vam pomoći da izbjegnete pogreške i zadržite preciznost u svom radu, čime se potencijalni rizici ili izazovi usput smanjuju.“.

Zamišljanje putovanja do ostvarivanja ciljeva može potaknuti na pozitivno razmišljanje, a ne na jurnjavu prema ostvarivanju cilja. „Mentalna proba ili vizualizacija može značajno utjecati na uvjerenja i donošenje odluka, slično stvarnim iskustvima.
Stoga, davanje prioriteta zadovoljstvu u svakodnevnom rastućem napretku umjesto isključivo jurnjave za vanjskim pokazateljima uspjeha, poput priznanja ili postignuća, može biti učinkovitije u osiguravanju trajnog ispunjenja i uspjeha.“ zaključio je stručnjak.