PRESKUPO

Rekli ste nam što mislite o cijenama kave u kafićima: "Ugostitelji iskorištavaju ljubav Hrvata prema kavi"

Čitatelji na Folderu odgovaraju na pitanje o cijenama kave
Čitatelji na Folderu odgovaraju na pitanje o cijenama kave Foto: Snimka zaslona/Ubaci u Folder/Canva
Svakodnevno ispijanje kave skup je sport.

Hrvatima najdraži topli napitak sigurno je kava. Bio to espresso, ona s toplim ili hladnim mlijekom, produžena ili sa šlagom, teško je zamisliti svakodnevicu bez kave. 

Najdraže sredstvo za razbuđivanje, ali i prilika za čašicu razgovora s obitelji, prijateljima ili kolegama, u posljednje je vrijeme dosegao cjenovni vrhunac pa se tako u Zagrebu cijene penju i do tri eura za šalicu. Cijene kave na obali ovog će ljeta sigurno premašiti taj iznos – a da nam je netko rekao prije godinu i pol da ćemo platiti 50 kn za dvije kave, teško bismo povjerovali.

Pitali smo čitatelje Foldera što misle o cijenama kave. Gotovo 99 % odgovorilo je da su one preskupe, a jedan se komentar dotakao teme napojnica – "Stvar je u radnicima u ugostiteljstvu koji misle da su bogovi i da su korisnici dužni ostavljati napojnicu". Ostavljanje napojnice još uvijek je stvar osobne volje za razliku od primjerice SAD-a gdje se to podrazumijeva. 

Čitatelji na Folderu odgovaraju na pitanje o cijenama kave Mišljenje o cijenama kave Foto: Ubaci u folder/Screenshot

Pitanje je hoće li Hrvati biti prisiljeni (pre)visokim cijenama mijenjati navike odlaženja u kafiće – kućni aparati za kave gotovo su neizostavni gadgeti za kavopije. Međutim, postoje i jeftinije verzije izrade kave kod kuće. Donosimo nekoliko ideja kako jednostavno i brzo pripremiti ukusnu kavu koje bi se posramili mnogi kafići.

@funlife4us Homemade Hot Coffee drinks in ☃️❄️ Save it for when you need it! @kirbyquimado #coffeerecipesathome #homemadecoffeerecipe #foodtiktoks #allyoucandrink #coofeeholic #coffeelover #coffeee ♬ original sound - funlife4us

Dodatak cimeta u kavu može biti pravo iznenađenje za nepce. Vrijedi isprobati recept mladog Amerikanca Tracea:

@tracesoats my favorite coffee for the past week UGH SO GOOD #food #recipe ♬ Coconut Mall (From "Mario Kart Wii") - Arcade Player

Vjerojatno ne postoji osoba koja tijekom pandemije nije pokušavala miješati instant kavu sa šećerom kako bi dobila savršenu pjenu, ovo je prilika da se prisjetite recepta i možda isprobate ledenu verziju kave.

@plantyou Whipped Coffee Tutorial #whippedcoffee #whippedcoffeechallenge #coffee #makeadrink #happyathome #foryou #fyp #boredathome #dalgonacoffee ♬ original sound - Carleigh Bodrug - plantyou

  \\folder\vezani_članak Zrnca kave Kviz Kviz za ljubitelje kave! Pokažite koliko poznajete omiljeni napitak

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!