Report

Sjećate li se Fidget spinnera? Žena koja ga je stvorila, na svojoj kreaciji nije zaradila niti jedan cent

originalna izumiteljica igračke fidget spinner Catherine Hettinger i njen izum u ruci
originalna izumiteljica igračke fidget spinner Catherine Hettinger i njen izum u ruci Foto: unsplash.com/Twitterscreenshot@zperry852
Fidget spinner bio je predmet koji mnogi u svojim džepovima imaju i danas. Međutim, omiljena igračka za kraćenje vremena ima i mračnu stranu jer za svoj izum, žena koja ga je stvorila, nikada nije dobila ni centa.

Fidget spinneri bili su must have 2017., kada niste mogli izaći iz kuće, a da ne vidite nekoga kako u ruci vrti fidget spinner. Trgovci su prodali desetke milijuna ovih spravica i zaradili gomile novca, a neki su ih obožavali dok ih drugi preziru i dan danas.

Međutim, originalna izumiteljica igračke Catherine Hettinger, kako nam prenosi LADBible, nikada nije uspjela zaraditi na navali za igračkom. Kaže da je na originalnu ideju za fidget spinner došla 1993. i pokušala ju je prodati brojnim prodavačima igračaka, uključujući Hasbro, ali su je odbili.

Catherine je svoj izum patentirala 1997., ali 2005. prava na patent su istekla, jer nije mogla priuštiti naknadu za obnovu od 400 dolara, kako bi zadržala prava. Pošto su njena prava na izum istekla, svatko je mogao napraviti svoju verziju ili dizajn fidget spinnera, bez ikakvih pravnih problema.

Iako je prošlo podosta godina od ideje, fidget spinneri su postali jedna od najpopularnijih igračaka prošlog desetljeća, a s obzirom na to da nije držala patent i nije igračke sama izrađivala, Hettinger od ludila za fidget spinnerima nije ništa zaradila.

Unatoč tome što nije mogla unovčiti navalu za igračkom, Catherine je još 2017. rekla, za The Guardian, kako je zadovoljna što ljudi uživaju u nečemu što je ona stvorila. Također je prihvatila da većina izuma jednostavno ne bude profitabilna, ali je sumnjala da su stvari mogle biti sasvim drugačije da je netko uložio u nju prije toliko godina.