Report

Suprotnosti se NE privlače: partneri u najstabilnijim vezama dijele gotovo identične vrijednosti, tvrde psiholozi

Partneri
Partneri Foto: Canva
Poslovica o tome kako se suprotnosti privlače ipak nije istinita.

Tijekom traženja romantičnog partnera, većina pokušava pronaći osobe koje se gotovo u potpunosti slažu s njihovim moralnim vrijednostima, tj. koje su im slične.

Novo istraživanje, objavljeno od strane dnevnika Nature Human Behavior, pokazalo je da partneri dijele gotovo 89% karakteristika koje određuju njihovu osobnost, uključujući političke, moralne, religiozne i druge vrijednosti.

Osim životnih vrijednosti, većina partnera dijeli i slična iskustva, poput pušenja, seksualne aktivnosti pa čak i sličnu količinu ispijene vode u danu.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su analizirali nalaze iz 199 objavljenih radova koji su promatrali 22 često proučavane osobine koje dijele parovi.

“Vrlo je malo osobina u kojima se suprotnosti zapravo privlače”, rekao je Jared Balbona, koautor rada i postdoktorand na Institutu za bihevioralnu genetiku Sveučilišta Colorado Boulder, za CNBC Make It.

Iako mnogi vjeruju u suprotno, Istraživanje je pokazalo i da suživot ekstroverta i introverta nije toliko česta pojava.

Ako ste vi i vaš partner doista suprotnosti koje se privlače, bez obzira na rezultate ovog istraživanja, ne očajavajte, sigurni smo da uz malo truda, kompromisa i rada na vašoj vezi možete imati uspješan i sretan odnos.