Jednostavno, a zdravo

Uđite u formu za ljeto! Pet načina da svoj doručak s jajima pretvorite u nutritivnu bombu

Razna jela pripremljena od jaja
Razna jela pripremljena od jaja Foto: Canva
''Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje!'', a slažu se i stručnjaci

Po doručku se dan poznaje! Započinjanje dana hranjivim i zasitnim doručkom ključno je za održavanje razine energije i fokusa do ručka.
Mnogi se okreću jajima kao jednostavnoj opciji za svoj prvi obrok u danu zbog jednostavnosti, pristupačnosti i okusa.

"Jaja su popularan izbor zbog svoje raznovrsnosti i visokog sadržaja proteina, ali nisu svi doručci s jajima jednaki", rekla je Annelise Prigge MS, RD, registrirana dijetetičarka i nutricionistica iz Anne Till Nutrition Group u Raleighu, Sjeverna Karolina, za Fox News.

Bez obzira na to odlučite li se za kajganu, tvrdo kuhana, pržena ili poširana jaja, stručnjaci za prehranu otkrili su najbolje načine da povećate količinu jaja kako biste bili siti do ručka, a dodali su da biste dobili i dodatne nutritivne prednosti.

Ovih je pet opcija idealno da izvucite nutritivni maksimum iz svojeg doručka od jaja.

1. Povećajte sadržaj proteina
Dodajte više proteina svom doručku miješanjem svježeg sira u kajganu ili pečene jaja, dodavanjem pileće kobasice kao dodatka ili uključivanjem sira sa smanjenim udjelom masti u omlet ili kao preljev, Prigge je predložila kao sjajnu opciju.

Također, korištenje dva ili tri jaja umjesto jednog ili dva također je u redu.

2. Poboljšajte udio vlakana
Umjesto bijelog kruha, odlučite se za opcije od cjelovitih žitarica kao što je kruh od cjelovitog zrna pšenice ili zobi. "Ovi složeni ugljikohidrati daju dugotrajniju energiju i više vlakana", istaknula je Prigge.

Dodavanje graha ili leće jajima može povećati unos proteina i vlakana. Dodavanje crnog graha kako biste stvorili "Tex-Mex" kajganu za doručak i salsom kao preljevom je ukusna i zasitna opcija, dodala je Prigge.

3. Razmislite o dodavanju jaja u zobene pahuljice
"Ako više volite slatki doručak, jaja su sjajna kuhana u zobenu kašu", rekla je Jessica Cording, MS, RD, dijetetičarka, zdravstvena trenerica i autorica koja radi u New Jerseyju i New Yorku, za Fox News.

Savjetovala je kako se jaje ili nekoliko bjelanjaka može umutiti u zobene pahuljice u zadnjih nekoliko minuta kuhanja.
Razna jela pripremljena od jaja Chia sjemenke u posudi sa žlicom Foto: Canva
Kako biste poboljšali okus jela savjetuje ''zdrave masnoće'' poput chia sjemenki ili mljevenog lana. Orasi ili žlica maslaca od orašastih plodova, također su odlična opcija.

4. Obrok obogatite povrćem
Razna jela pripremljena od jaja Omlet s povrćem Foto: Canva
Umjesto običnog omleta ili kajgane, onaj s raznim povrćem povećat će porciju, a cijeli će obrok biti šareniji i ukusniji. "Ubacite povrće poput špinata, rajčice, paprike i gljiva u svoja jaja kako biste povećali ukupni volumen hrane", rekla je Prigge.

5. Dodati voćne priloge
Razna jela pripremljena od jaja Omlet s voćem Foto: Canva
Voće poput borovnica, kupina i malina zdravi su i slatki dodaci. Cording je također rekla da treba posegnuti za avokadom, koji je tehnički voće.

"Avokado je jedan od mojih omiljenih dodataka bogatih vlaknima", rekla je Cording i dodala "Dobit ćete oko četiri grama u pola srednjeg avokada, zajedno s oko 14 grama masti zdrave za srce.".