Report

Znate li što je Aerogel? Pogledajte ovu umjetnu tvar koja izgleda nestvarno

erlenmajerova tikvica i periodički sustav elemenata
erlenmajerova tikvica i periodički sustav elemenata Foto: unsplash.com
Ne brinite ako nikada niste čuli za Aerogel, jer nije tvar koja se prirodno pojavljuje u prirodi. Naime aerogel je izveden iz gela u kojem je tekući sastojak zamijenjen plinom. Rezultat kruta tvar s nekoliko zanimljivih svojstava. Uz značajnu učinkovitost kao toplinski izolator, ova tvar ima iznimno nisku gustoću što je čini poluprozirnom i vizualno nerealnom.

Zanimljivu tvar predstavio je i Neil deGrasse Tyson na podcastu StarTalk, gdje je sa suvoditeljem Chuckom Niceom, ugostio Adama Savagea, poznatog voditelja emisije „MythBusters“. Usred razgovora, Neil deGrasse Tyson je izvadio aerogel koji je oduševio gosta i suvoditelja, a odgovorio je na pitanja o tome kako se pravi i gdje se primjenjuje.

Voditelj je tvar opisao kao „tvar koja je najviše slična duhu“, a riječ o materijalu koji ima najmanju gustoću. Također je rekao kako NASA materijal koristi pri uzimanju uzoraka kometa, a pohvalio je izrazito dobra izolacijska svojstva tvari. Proces proizvodnje je opisao tako da „znanstvenici uzimaju lanac polimera, koji zavrte, te iz, dobivene krute tvari, isparavanje izvlače molekule vode, a ono što preostaje su molekule koju zauzimaju prostor koji je voda nekad zauzimala.

Gost i suvoditelj bili su fascinirani neobičnom tvari, a složili su se kako je “Cool” i da izgleda poput “duha” ili “šećerne vune”.