Sexy

Influencerica tvrdi kako su proizveli seks-lutku njezinog lika – bez dopuštenja

yael aris naslovna
yael aris naslovna Instagram screenshot (@yaelaris)
\\folder\galerija Galerija yael aris naslovna yael aris naslovna Foto: Instagram screenshot (@yaelaris) Yael Coen Aris 27 (Izvor – Instagram @yaelaris) Yael Coen Aris 27 (Izvor – Instagram @yaelaris) Foto: Folder.hr Yael Coen Aris 29 (Izvor – Instagram @yaelaris) Yael Coen Aris 29 (Izvor – Instagram @yaelaris) Foto: Folder.hr +25 Yael Coen Aris 28 (Izvor – Instagram @yaelaris) Galerija
Ovo što ćete pročitati zvuči kao epizoda Black Mirrora, ali u stvarnom svijetu.

Yael Cohen Aris je još 2018. godine upozorena na Instagramu kako postoji seks-lutka koja joj sliči. Upozorio ju je follower. Nije pridavala previše pažnje toj slučajnosti. Barem je tada mislila kako je slučajnost.

Nakon toga je našla kako se njezino ime spominje na forumu u kontekstu iste lutke – koja je imala i specifičan madež ispod usne, baš kao i Yael. Seks-lutka se i zvala Yael.

Izraelski Instagram model je i programerka te veteranka izraelske vojske, a na Instagramu ju prati preko milijun ljudi. Govorila je i na britanskoj televiziji o seks-lutki koja i izgleda kao ona, ali i predstavlja njezino ime u svijetu.

Vlasnik tvrtke Irontechdoll Leonard Liu je izjavio elektroničkom poštom za Insider kako je lutka dizajnirana “kako bi zadovoljila ukuse Zapadnjaka”. Ime lutke je bilo slično i imenu izraelske ljepotice (mi kažemo “identično”) pa su ime promijenili u Ashley.

View this post on Instagram

A post shared by Yael Cohen Aris (@yaelaris)

Čak su i na internetskim forumima posvećenim seks-lutkama (da, i to postoji) korištene njezine slike s društvenih mreža kako bi se reklamirao ovaj model seks-lutke, a postove je postavio account nazvan “irontechdoll”, a osoba se predstavljala kao Leonard.

Lutka se prodaje za 1290 funti u jednom londonskom sex-shopu.

Cohen Aris još od 2019. zna za ovu lutku, ali joj se kompanija još nije javila. Nije sigurna što može napraviti jer je tvrtka u Kini, a posve je jasno da Kina nema jednaku sliku o komercijalnim pravima kao zapadnjačke, kapitalističke zemlje.

Insideru su pravni stručnjaci sugerirali kako Cohen Aris ne može puno. Eventualno bi bilo tuživo kada bi Cohen Aris sama proizvodila seks-lutku pa da netko iskopira tu lutku, ali opcije su joj ograničene za prekršaj “kopiranja izgleda”. Cohen Aris ne planira odustati, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati.