Sexy

Kad dođe do seksa, često se zaboravlja na jednu važnu stvar

Hourglass
Hourglass
Dobar seks zahtijeva vremena, strpljenja i razumijevanja. U današnje vrijeme kada nam je sve nadohvat ruke (ili prsta) — pa tako i orgazmi, pritisak prilikom seksa može biti veći nego ikad. Kad neprestano bombardiramo neuroreceptore dopaminom, kad skačemo iz taba u tab (doslovno i figurativno), ponekad je teško usporiti. A kao što prva rečenica kaže — vrijeme, strpljenje i razumijevanje su važni za dobar seks. Čuli smo i da je „seks kao pizza, uvijek dobar, nekad odličan”. Zašto si ne biste priuštili samo najbolje? I to svaki put?

Često se ne govori o tome, ali stavljamo veliki pritisak na sebe i partnere, pokušavamo požuriti proces koji se ne može požuriti. Želimo da naša tijela preskoče nekoliko stepenica umjesto da im vjerujemo i da im se prepustimo. Ovo preskakanje stepenica može uzrokovati tjeskobu, iskustva i orgazme koji ne uzrokuju onoliko zadovoljstva koliko je zapravo moguće, a može doći čak i do manje povezanosti među partnerima.

Nemamo vremena pa mislimo da naša tijela moraju biti spremna za akciju ili da moraju brzo… paaa biti gotova. Ovo je kontraproduktivno i može uzrokovati frustraciju, razočaranje, fizičku bol pa čak i krivnju kada se to ne dogodi. Kako slušati tijelo, svoje i partnerovo, za veći, ako ne i maksimalni užitak? Kako postati šaptač tijelima? Nije toliko teško, ali zahtijeva… vremena!

1. Seksualni užitak ne mora imati veze s penetracijom i orgazam ne mora značiti uspjeh. Čim popustite stisak na ove predrasude, bit će vam lakše.

Seks treba uključivati ljubljenje, maženje i lizanje. Zaigranost, trljanje i dobro staro žvaljenje su bolje opcije od penetracije ako ste ograničeni vremenom. A možete postići čuda bez penetracije.

2. Komunikacija!

Smijete reći u kojoj ste fazi uzbuđenja. Smijete izraziti očekivanja. Smijete reći koliko vremena i mentalnog kapaciteta posjedujete u datom trenutku.

Možda nekad imate vremena i energije za malo akcije, ali bez penetracije ili lovljenja orgazma.

Kratko i jasno, a odjednom se otvara prostor za iskustva koja želite i na koja ste spremni, a partner ne mora u „potragu za blagom” i nagađanje — jasnoća i granice su tu.

3. Vrijeme za seks se stvara s namjerom, neće se stvoriti samo od sebe.

Volimo kad je seks spontan, ali nekad jednostavno moramo „zakazati termin”. Nema ničeg lošeg u kalendarima i rasporedima. Možda ne zvuči „seksi”, ali može stvoriti napetost i iščekivanje. Također može biti siguran način da uvedete seksualnu intimnost u pretrpane živote. Učestalost seksa se na ovaj način dogovara umjesto da bude misterij ili razlog za svađu.

4. Možda trebate akciju u različito doba dana?

Sva tijela su drukčija. Netko možda više voli jutarnji seks za lijep početak dana, a netko možda ujutro žuri i ima pritisak da mora započeti s danom. Netko možda više voli večernji seks kada je dan gotov i kada je vrijeme za opuštanje, a nekom večer predstavlja umor i previše dnevnih podražaja da bi se do kraja opustili. A bez opuštanja i opuštenosti nema dobrog seksa.

Eksperimentirajte.

5. I za kraj, dubok pogled u same sebe.

Možda nemamo vremena i stalno smo pod pritiskom produktivnosti jer nam je produktivnost način da se smatramo vrijednima? Možda koristimo produktivnost da izbjegnemo nesigurnosti koje intimnost s drugom osobom ponekad donosi? Možda izbjegavamo probleme koji se pojavljuju u vezi? Ako razumijete sebe, bolje ćete shvatiti što vam treba.

Ovo vam se čini kao previše posla?

Da se vratimo na onu napola ispečenu usporedbu s pizzom — i smrznuta pizza je pizza koja je gotova za nekoliko minuta, ali najbolja pizza je ona u koju je uloženo truda i ljubavi. Vrijeme je ključno, možda jedan od najvećih faktora za seksualni užitak. Dopustite si vrijeme.