Sexy

Što vrijeme više odmiče, dobivamo sve više seksualnih etiketa. Jesi li ignotaseksualac?

Noge u krevetu
Noge u krevetu Foto: Folder.hr
Preferencije o emocionalnoj povezanosti u krevetu variraju.

Neki vole ili imati, ili razviti, ako već ne osjećaje, onda barem neku vrstu simpatije prema osobama s kojima planiraju hopa-cupati. Drugi preferiraju seks s poznanicima, ili s potpunim strancima, prema kojima ne osjećaju ništa.

Što je ignotaseksualnost i tko su ignotaseksualci?

LGBTQIA Wiki definira ignotaseksualnost kao seksualni identitet na spektru aseksualnosti.

Asexual Pride zastava

Ignotaseksualce se pritom definira kao osobe koje doživljavaju seksualnu privlačnost samo prema onima s kojima nisu dublje povezani. Također, što više ignotaseksualci upoznaju pojedinca, seksualna se privlačnost prema tom pojedincu smanjuje.

Oni su krajnja suprotnost demiseksualcima koje privlače isključivo osobe s kojima su emocionalno povezani.

U razgovoru sa stručnjacima, Men’s Health je napravio kratki uvod u ignotaseksualnost. Evo što trebamo znati:

Prvo trebamo razlikovati seksualnu orijentaciju i seksualni identitet

Ignotaseksualnost je seksualni identitet koji spada pod sivu seksualnost.

Siva seksualnost jest spektar između aseksualnosti i seksualnosti. Dok aseksualnost znači da ne osjećamo seksualne nagone uopće, siva seksualnost podrazumijeva osjećanje seksualne privlačnosti, ali rijetko i manjim intenzitetom.

Djevojka protestira za promicanje aseksualnosti

Međutim, to nema veze s našom seksualnom orijentacijom. Znači, bez obzira jesmo li gay, straight, bi, pan – i dalje možemo osjećati seksualnu privlačnost isključivo prema pojedincima s kojima nismo emocionalno povezani.

Izazovi s kojima se mogu susresti ignotaseksualci

Zbog nesporazuma i nerazumijevanja, moglo bi ispasti da su “drolje” ili da nisu sposobni biti u vezi.

Problemi mogu nastati i kada ignotaseksualci hodaju s osobama kojima je seks potreban da bi se osjećali voljeno, povezano i cijenjeno, a upravo na takav način funkcionira većina ljudske vrste.

Dečko i cura ne razgovaraju

Njihovi se partneri mogu osjećati napušteno, zbog čega ignotaseksualci mogu osjećati krivnju i sram zbog manjka seksualne želje prema svom partneru. Vrteći se tako u krug, stvara se emocionalna distanca između dvaju pojedinaca.

Također, nestanak seksualne zainteresiranosti u dugim vezama nije isto što i nestanak seksualne zainteresiranosti koji se javlja kod ignotaseksualaca. Kod njih se taj nedostatak javlja odmah nakon što se vežu uz nekoga, i to se javlja u svakoj vezi.

Ignotaseksualci i dalje mogu imati ispunjavajuće i romantične veze

Najlakše bi bilo naći nekoga tko je također na aseksualnome spektru i time izbjeći tenzije oko nedostatka seksa u vezi.

Međutim, čak i ako se ignotaseksualci zaljube u nekoga tko se kreće po seksualnome spektru, to ne znači da je veza neizvediva. Ključ je u komunikaciji i postavljanju granica.

Ruke se dodiruju

Nekima će možda u tome slučaju odgovarati otvorena veza. Drugima bi bilo korisno razgovarati o drugim načinima na koje mogu biti intimni, ne uključujući seks. Neke od aktivnosti koje učvršćuju intimu bez seksa – maženje, pokloni, zajednički hobiji, razgovori o stvarima koje su nam bitne, istraživanje kinkova.

Penjanje u paru

A da bismo bili sretni i ispunjeni kao ignotaseksualci, prvo moramo osvijestiti tko mi zapravo jesmo te naučiti, tj. odlučiti to prihvatiti. Time dajemo priliku, ne samo sebi, nego i našim partnerima na stvaranje i održavanje zdrave veze.