Pregledan DNK

Nakon 50 godina riješen misterij "izvanzemaljskih" lubanja iz srednjevjekovne Europe

Jako deformirana lubanja (L), lubanja s manjim deformacijama (C) i lubanja bez deformacija (D) - (Foto: State collection for Anthropology and Paleoanatomy Munich)
Jako deformirana lubanja (L), lubanja s manjim deformacijama (C) i lubanja bez deformacija (D) - (Foto: State collection for Anthropology and Paleoanatomy Munich) Foto: State collection for Anthropology and Paleoanatomy Munich
Znanstvenici su napokon riješili misterij 1500 godina starih jajolikih lubanja, nalik na Aliena, pronađenih u Bavarskoj prije gotovo 50 godina.

Tehnika koja se koristila za formiranje šiljastih ženskih lubanja je znanstveno poznata kao umjetna kranijalna deformacija tj. mijenjanje oblika glave. Mogla se primjenjivati ​​samo tijekom djetinjstva, kada se kosti još formiraju, a lubanja je još mekana i najfleksibilnija. Tu su tehniku prakticirale brojne drevne kulture, uglavnom zbog znak ljepote, statusa ili plemstva. Znanstveni nalazi objavljeni su u Zborniku Nacionalne akademije znanosti u ponedjeljak.

Da bi riješili misterij lubanje u obliku jajeta znanstvenici su pregledali DNK 36 odraslih osoba s čak šest različitih groblja u Bavrskoj, od kojih su 14 imali izmijenjen oblik lubanje. Uzeli su i uzorke DNK od rimskog vojnika i dvije žene - jedne s Krima a druge iz Srbije.

DNK test je pokazao da žene s čunjastom glavom imaju znatno drugačiju genetiku od svojih bavarskih sugrađana. Svi ljudi s deformiranim lubanjama analizirani u istraživanju potječu iz južne i jugoistočne Europe, s DNA kodom za smeđe i plavu ili smeđu kosu, za razliku od plavokosih i plavookih Bavaraca.

Arheolozi na groblju nisu mogli locirati djecu s čunjastim lubanjama, što je dovelo u pitanje teoriju da se u srednjem vijeku u Bavarskoj prakticiralo produljenje lubanja. Osim toga, žene su pokopane s lokalnim artefaktima, što ukazuju na to da su se prilagodile lokalnoj kulturi.

Nova studija je pokazala da su to bile jajoglave, imigrantske nevjeste koji su doputovale u Bavarsku s područja današnje Rumunjske, Bugarske ili Srbije tijekom 6. stoljeća.

Čunjoglave konkubine vjerojatno su kretale na put kako bi se "zacementirali" strateški savezi u vrijeme raspada Rimskog Carstva.