Tvrdi stručnjak

Je li zagonetka Bermudskog trokuta riješena? Tajanstveni nestanci posljedica su "ljudske pogreške"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od podmorskih piramida do heksagonalnih oblaka, znanstvenici i teoretičari zavjere podjednako su razmatrali sve zamislive scenarije tijekom godina kako bi objasnili zagonetne nestanke u Bermudskom trokutu. Stručnjak sada kaže da su tajanstveni nestanci jednostavno posljedica "ljudske pogreške".

Smatra se da je regija, koja pokriva područje mora između Floride, Puerto Rica i Bermude, odnijela samo u prošlom stoljeću desetine brodova i zrakoplova te stotine života. Sada je znanstvenik u Australiji otkrio "jednostavno" objašnjenje koje stoji iza pojava, a to je – "ljudska pogreška". Govoreći za News.com.au, dr. Karl Kruszelnicki ponovio je ono što su mnogi stručnjaci, uključujući i US Coast Guard i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), smatrali tijekom godina.

Prema Lloydu iz Londona i američkoj obalnoj straži, broj zrakoplova koji su nestali u Bermudskom trokutu jednak je kao i bilo gdje u svijetu po postotku", rekao je Kruszelnicki za News.com.au.

"Blizu je ekvatora, u blizini bogatog dijela svijeta, Amerike, zato imate puno prometa." Kruszelnicki ukazuje na povijesni primjer – nestanak pet američkih TBM Avenger Torpedo Bombersa iz leta 19, 1945. godine, nakon čega slijedi naknadni nestanak hidroaviona koji je poslan pronaći ih.

Nikakvi dokazi o olupinama ili posadi nikada nisu pronađeni. Unatoč tvrdnjama da iza toga postoje tajanstvene okolnosti i drugi nestanci, Kruszelnicki primjećuje da su transkripti s radija iz te noći pokazali kako je juniorskim pilotima preporučeno letjeti prema zapadu. Pilot, poručnik Charles Taylor, umjesto toga odletio je na istok. Napominje i da avion nije nestajao, već se "dizao u zrak".

"Bio je jedan iskusan čovjek, ostali su bili neiskusni", rekao je Kruszelnicki, sugerirajući da treba kriviti pilota. "Nije bilo lijepo vrijeme, bilo je valova visokih 15 metara. Taylor je stigao mamuran, odletio je bez straže", rekao je. Tijekom godina znanstvenici širom svijeta dali su sličan uvid u nestanke promatrane u regiji, također poznatoj kao "Vražji trokut".

Američka obalna straža čak ga smatra "mitskim geografskim prostorom". "Obalna straža ne prepoznaje postojanje tzv. Bermudskog trokuta kao zemljopisnog područja specifične opasnosti za brodove ili avione", prema USCG-u.

"U pregledu mnogih gubitaka zrakoplova i plovila na tom području tijekom godina nije bilo otkriveno ništa što bi ukazivalo na to da su žrtve bile posljedica bilo čega osim fizičkih uzroka. "Nikakvi izuzetni čimbenici nikada nisu identificirani." Slično tome, NOAA kaže da se pojava u Bermudskom trokutu odražava u drugim dijelovima svijeta s istim stupnjem zračnog i pomorskog prometa.

"Oceani su oduvijek bili misteriozno mjesto za ljude, a kad je uključeno loše vrijeme ili loše plovidbe, to može biti vrlo smrtonosno", navodi NOAA. "To je istina diljem svijeta. Nema dokaza da se misteriozni nestanci pojavljuju s većom učestalošću u Bermudskom trokutu nego u bilo kojem drugom velikom području oceana, prenosi Daily Mail.