Viralno

Današnji roditelji pretjerano štite klince, što bi tek rekli na ova ‘igrališta smrti' iz prošlosti?

IDESH naslovna 1200×600 (9)
IDESH naslovna 1200×600 (9) Youtube Screenshot
\\folder\galerija Galerija IDESH naslovna 1200×600 (9) IDESH naslovna 1200×600 (9) Foto: Youtube Screenshot igralište 10 igralište 10 Foto: Folder.hr igralište 9 igralište 9 Foto: Folder.hr +7 igralište 8 Galerija
Ako pogledaš ova stara igrališta s crno-bijelih fotografija u galeriji, možda se i ti uplašiš. Današnja igrališta su vanilija u usporedbi s ovima. Pokaži ovaj članak nekom roditelju i gledaj kako mu strah raste u očima, zajedno s milijun scenarija o padovima.

Nekoć su se djeca igrala na igralištima i izgrađivala otpornost na strahove. Jesmo li svi mimoze jer su nam igrališta postala dosadna?

Izvor fotografija: Youtube Screenshot

Ellen Sandseter, profesorica psihologije na Sveučilištu kraljice Maud u Norveškoj je izjavila da se djeca trebaju susretati s rizicima i nadići svoj strahove na igralištima.

“Penjalice i visoki tobogani su odlični. Igrališta postaju sve dosadnija pa su penjalice i tobogani rijetke sprave koje mogu djeci dati uzbuđujuća iskustva s visinom i visokim brzinama.”

Ponekad se događaju padovi i čest su uzrok ozljeda na igralištima, ali rijetko uzrokuju štetu – fizičku ili emotivnu. Često se vjerovalo da će djeca koja su doživjela opasan pad razviti pad od visina, ali istraživanja su pokazala drukčiji uzorak. Manja je mogućnost da dijete koje je preživjelo pad prije devete godine razvije strah od visine u tinejdžerskim godinama.

Djeca se postupno izlažu sve većim opasnostima, a na taj način koriste slične tehnike navikavanja kao i terapeuti koji pomažu odraslima da pobijede svoje fobije.